Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин трупа пари от петрол през Великобритания? Притеснителни данни от Острова

11 октомври 2024, 11:14 часа • 515 прочитания

Правителството на Великобритания разследва 37 фирми, свързани с Обединеното кралство, за евентуално нарушаване на руските петролни санкции, разкрива BBC. Досега не са наложени глоби.

Не е известно кои са предприятията, но се знае, че някои от тях вероятно са морски застрахователни компании. Министерството на финансите в Лондон казва, че ще предприеме действия, когато е необходимо, но посочва сложността на случаите като причина за това, че те отнемат много време за разрешаване. Антикорупционната организация Global Witness обаче заяви, че е „доста учудващо“, че все още не са наложени глоби.

Финансовите санкции срещу Русия бяха въведени от Обединеното кралство, ЕС, САЩ и други западни държави след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Те включват таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, който има за цел да гарантира, че Москва няма да реализира големи печалби и да ги налива във военната си машина.

Още: Кремъл призна: Намаляват приходите от петрол и газ

Нарушаване на ценовия таван

Данни, получени от BBC с помощта на законите за свобода на информацията, показват, че от декември 2022 г. насам Министерството на финансите в Лондон е започнало разследвания на 52 компании, заподозрени в нарушаване на този ценови таван. Към август 37 от тези разследвания са били в ход, а 15 са приключили, но не са били наложени глоби.

Луис Уилсън - ръководител на отдел „Разследвания на изкопаеми горива“ в Global Witness - призова за „смели действия“ срещу компаниите, които нарушават санкциите. Той заяви, че ако правителството на Обединеното кралство „попречи на британския бизнес да дава възможност на Путин да печели, тогава (...) и други ще последват този пример“.

Още: Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции

Снимка: iStock

Документ, който те "избавя от неприятности"

Разследванията на потенциални нарушения на петролния таван и други финансови санкции се извършват от отдел на Министерството на финансите, наречен Служба за прилагане на финансови санкции (OFSI). През март OFSI получи допълнително финансиране в размер на 50 млн. паунда, за да подобри прилагането на режима на санкции в Обединеното кралство. Но Уилсън заяви, че компаниите, които са обект на разследване, „доста лесно" се сдобиват с документ, който ги избавя от неприятности. Той описа документите като „по същество обещания, доброволни късове хартия“ и заяви, че те могат да бъдат лесно получени, дори ако компанията е участвала в транспортирането на петрол, продаван над пределните цени.

Още: Строги санкции? Стоки за половин милиард долара са влезли от ЕС в Русия за година

"Или тези предприятия ще намерят документите, които са им необходими, за да преминат през този процес, или ще видим как правителството на Обединеното кралство тихомълком ще прекрати тези дела“, казва Уилсън. Той твърди, че САЩ не са склонни да усложнят западните санкционни режими, „защото се страхуват, че ако наложат правилата, това ще спре търговията с руски петрол, а това ще доведе до повишаване на цените на петрола“.

От финансовото ведомство в Лондон твърдят, че ограниченията намаляват данъчните приходи на Русия от петрол - данните показвали 30% спад през миналата година в сравнение с 2022 г.

Още: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

Рафиниране в трети страни

Депутатът от Консервативната партия Дейм Хариет заяви, че „е получила доказателства, че таванът на цените на петрола се заобикаля чрез рафиниране на руския петрол в рафинерии, базирани в трети страни, и след това петролът се изнася в Обединеното кралство“.

Още: Великобритания обяви нови санкции срещу руския газ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес