Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

През България: Турция иска да увеличи износа на газ за Европа

17 юли 2024, 16:01 часа • 721 прочитания

Турция е готова да продава повече природен газ на Европейския съюз, като за целта е склонна да разшири износа през България. Това заяви в интервю за Bloomberg турският енергиен министър Алпарслан Байрактар.

Анкара иска да избегне всякакви сложни суапове, за които ЕС настоява, за да избегне руския газ. Европа се опитва да осигури алтернативни доставки на газ, които да заменят руските потоци, преминаващи през Украйна. Вариант е отклоняване на продажбите на азерски газ в Турция към Европа и замяната им с допълнителни продажби на руски газ на турския пазар.

"Имам нужда от тази гаранция от вас - 10 години, 15 години, каквото и да е, трябва да дадете нещо“, заяви Алпарслан Байрактар в обръщение към ЕС. Той настоява за дългосрочни ангажименти с доставчици в Европа, за да се оправдаят необходимите инфраструктурни инвестиции. "Тези дискусии се водят, без да се познават капацитетът и пазарът“, каза той.

Още: "Булгаргаз" заведе иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро

Увеличаване на капацитета на междусистемната връзка

"Това, от което се нуждаем, е увеличаване на капацитета на междусистемната връзка Турция-България“, каза енергийният министър на южната ни съседка. В момента връзката може да получава само половината от 7-те милиарда кубически метра годишно, които Турция би могла да доставя.

Анкара би могла да работи с националната енергийна компания на Азербайджан Socar за увеличаване на този обем до 10 млрд. куб. м, но иска гаранции за търсенето в Европа, добави Байрактар, цитиран от Bloomberg.

Още: Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Снимка: iStock

Проблемите с "Боташ"

Байрактар посочи сделки като миналогодишния договор на Турция с България за внос на до 1,5 млрд. куб. м втечнен природен газ и реекспорт на запад като по-гъвкаво решение. Това може да повдигне вежди в Брюксел, където антитръстовият орган на ЕС проучва споразумението поради опасения, че то е антиконкурентно.

Още: Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Междувременно България, която по силата на споразумението трябва да плаща близо 500 000 долара на ден за достъп до турската газопреносна мрежа, иска да предоговори сделката, за да позволи на трета страна да използва правата поради високите разходи.

Сделката на "Булгаргаз" с "Боташ" бе подписана по време на управлението на служебния министър на енергетиката Росен Христов, назначен от президента Румен Радев.

Още: Бивш енергиен министър заплаши да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Турция и опитът ѝ да стане регионален газов център

Турция се стреми да се превърне в регионален газов център и вече е инвестирала значителни средства в нови съоръжения за съхранение и втечнен природен газ, както и в проучвания и добив в Черно море. Макар че все още почти изцяло разчита на вноса за задоволяване на вътрешното търсене, миналата година тя подписа множество договори за износ на малки количества газ с Румъния, Молдова и Унгария.

Анкара също така проучва възможностите за внос на газ от Туркменистан - в момента чрез размяна на газ през съседен Иран, каза Байрактар и добави, че се надява да постигне споразумение по време на посещението си там по-късно този месец.

Входящите доставки ще получат тласък и от дългосрочен договор за внос на втечнен природен газ с американската Exxon Mobil, за който през май беше подписано временно споразумение. Байрактар заяви, че се надява през следващите дни да обяви окончателния договор, както и други сделки с неразкрити до момента компании.

Още: Енергийната система на България е на кръстопът: Говори министърът на енергетиката Владимир Малинов

Руска отстъпка

Докато Европа се опитва да се откаже от руското гориво след нахлуването в Украйна, Москва остава най-големият доставчик на газ за Турция, която е член на НАТО. Причината - Анкара се опитва да балансира връзките си с двете страни във войната, подпалена от диктатора Владимир Путин.

Турция и Русия договориха „специални цени“ за горивото през миналото лято и зимата, независимо от обичайната ценова формула, заложена в договора между "Газпром" и "Боташ", каза министърът на енергетиката на съседката ни, без да разкрива условията.

Още: Азербайджан: План минимум е да удвоим износа на газ за Европа в близките години

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес