Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

02 май 2024, 04:23 часа • 956 прочитания

Оползотворяването, събирането и третирането на опасни отпадъци изисква специални предпазни мерки. Опасните отпадъци включват химически продукти като киселини, бои, лакове, основи, смоли, лепила, използвани масла, батерии и акумулатори, фотографски продукти, пестициди, азбест, разтворители, продукти, съдържащи хлор, лекарства, отпадъци от здравни дейности с инфекциозни рискове и т.н., както и всички контейнери, които са били в контакт с някои от тези продукти. 

Съхранението на суровините в тези отпадъци се извършва с помощта на специални, непропускливи контейнери, за да се сведе до минимум рискът от замърсяване на околната среда. След това тези отпадъци се третират в център за обработка на отпадъци, в зависимост от тяхното естество.

Рециклирането и третирането на опасни продукти и отпадъци е задължително. Опасните отпадъци трябва да бъдат рециклирани и, ако е възможно, да бъдат превърнати в ресурси, които биха били полезни за природата и икономиката на съответната държава. Как става това и достъпно ли е за всеки?

Кои са източниците на опасни отпадъци?

Опасните отпадъци идват от индустрията или домакинствата и се изчислява, че близо 3 милиона тона опасни продукти се обработват всяка година. С други думи, всеки един от нас генерира ежедневно опасни отпадъци, които, ако не сме достатъчно разумни, могат да се превърнат в сериозна заплаха за човешкото здраве и за околната среда.

Припомняме, че като опасни отпадъци се класифицират отпадъците, които съдържат в променливи количества токсични или опасни елементи. Те могат да бъдат в различни форми. Например батерии, акумулатори, промишлени разтворители, бои и лакове, лекарства, отпадъци от болнични заведения и много други.

Начин на рециклиране

Опасните продукти не се рециклират по стандартен начин, а в зависимост от техния произход и състав. Възстановяването на материали от опасните отпадъци може да се приложи за предварително обработени опасни продукти.

Голяма част от опасните продукти се изгарят в специализирани инсинератори за нерециклируеми отпадъци. Изгарянето може да бъде просто или с възстановяване на материал от отпадъци. Но дори да се стигне само до изгаряне, то също може да се използва като енергия в индустрията.

За да се определи дали отпадъкът е опасен, ако не сте сигурни, можете да посетите обект, който отговаря за съхраняването на опасни отпадъци и там да получите компетентен отговор от служителите, които са запознати със състава на класифицираните като опасни продукти и отпадъци.

Във всички случаи познаването на опасните свойства на даден отпадък е съществен елемент. Благодарение на това е възможно да се определи как да се осигури управлението му в безопасни условия.

Как трябва да бъдат съхранявани опасните отпадъци?

Опасните отпадъци също изискват специфични съоръжения за управлението си (съхранение, обработка). Това позволява да бъдат предотвратени евентуални рискове за хората и околната среда.

Запомнете, че от съществено значение е опазването на водите и почвите, защото ако някой елемент от опасен отпадък попадне във водата, почвата и/или въздуха, последиците могат да са катастрофални за съответната флора и фауна за неопределен период от време.

Много опасни отпадъци са предмет на специфични разпоредби относно тяхното събиране и третиране. Това важи особено за отработени масла, батерии и акумулатори, отпадъчно електрическо оборудване, излезли от употреба превозни средства, азбестови отпадъци и хладилни агенти, използвани в оборудването за охлаждане и климатизация.

Методи за рециклиране на опасни отпадъци

Методите за третиране на опасни отпадъци всъщност зависят от вида на отпадъците и следователно са разделени по различни канали. Например, в определени случаи ще бъде възможно рециклирането и оползотворяването на материала, в други ще е необходимо извършването на физико-химична, биологична и/или термична обработка. Най-лошият резултат очевидно остава складирането на опасни материали.

И така, важно е да се разбере, че различните видове опасен отпадък могат да имат различен път на преработка, с крайна стъпка рециклиране или изгаряне.

Използваните масла могат да бъдат рециклирани на повече от 90% или използвани в циментови заводи за възобновяване на енергия. Веднъж изпразнени и обезвредени, батериите позволяват извличането на олово, което след това се разтопява и рециклира. Различните видове отпадни пластмаси биват преработвани, след което се превръщат в нови суровини. Също след обезвреждане, аерозолните флакони осигуряват алуминий, стомана и пластмаса.

Опасните отпадъци идват от различни източници:

  1. От пречистването на водата в канализационната система.
  2. От промишлеността и строителството, селското стопанство и риболова.
  3. От домакинствата.

Какви са дългосрочните ползи от рециклиране или съхранение на опасни отпадъци?

●      Ползи за природата. Както вече казахме, при замърсяване на околната среда с опасните вещества в този тип отпадък, качеството на водата, почвите и въздуха може да се измени по вреден за човека и животните начин. Това цялостно застрашава биосферата на афектирания регион, понякога с трайни последствия.

Даваме за пример азбеста, който е изключително опасен, ако влезе в контакт с околната среда неконтролирано. Същото важи и за батериите, които използваме ежедневно в бита. Изглеждат безобидно, но всъщност някои от веществата в тях могат значително да замърсят околната среда, ако се оставят в общия отпадък.

При евентуално замърсяване на водата, въздуха и почвата на дадена локация, това води след себе си множество вреди за човека, вкл. болести, много сред тях смъртоносни. Отново даваме за пример азбеста, който от 90-те години насам се използва все по-малко именно защото е доказано, че причинява белодробни смущения, които прерастват в ракови заболявания.

Ето защо хората трябва да пазят околната среда чиста и безопасна чрез правилното съхранение и рециклиране на опасни отпадъци.

● Ползи за икономиката. Налице са и икономически ползи от рециклирането на опасни отпадъци. Ако усвояваме по-висок процент от рециклируемите материали, бихте намалили производството на първични полимери и изсичането на горите. В повечето случаи рециклирането е по-икономичният начин за производство на определени продукти.

Енергията, която се генерира при изгарянето на конкретни отпадъци, също може да се използва в индустрията, което от своя страна ще спести доста разходи на предприемачите. Ако обединим усилията си и се постараем да открием специалисти, които знаят какво третират, рециклират или съхраняват опасните отпадъци, ние помагаме не само на себе си и на околната среда, а и на националната икономика.

21-ви век е време на генерални промени в бита и ежедневието на хората, особено що се касае до природосъобразните модели на обществено поведение. Длъжни сме да се съобразяваме с тези промени, защото те решават и нашето бъдеще.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес