Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Попов: Въглищните централи ще затворят, защото не са конкурентни и не издържат на пазара

29 септември 2024, 16:55 часа • 589 прочитания

Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно - те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни.

Това каза пред БНР бившият кандидат за еврокомисар и бивш министър на околната среда и водите Юлиян Попов. "Въглищните централи загиват навсякъде в Европа. Има редки случаи на активизиране на някоя въглищна централа, да речем в Германия, за няколко месеца, но това е много рядко. Общата тенденция е рязък спад. Великобритания напълно се изтегли от въглищата. За 8 години Великобритания мина от 40% ток от въглища до 0, без да има никакъв трус в страната. Просто процесът беше управляем".

Според него в последните години не е обяснено откровено и ясно на хората "какво е абсолютно неизбежно, а това е затварянето на въглищните централи, както и да има план за алтернативи".

Още: Предизборно депутатите отново вкараха "Марица Изток" в кампанията, задължиха МС да отчете дейността си

ТЕЦ-овете не са конкурентоспособни заради цената на въглеродните емисии, които не са свързани със Зелената сделка, а са по-стара европейска и глобална политика, както и заради ниските цени на възобновяемата енергия (ВЕИ).

"Картата за въглеродна неутралност няма никаква обвързваща сила. Фактът, че не е приета в парламента, означава единствено, че не сме изпълнили някакъв ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост, който сами сме поели. Ние не си изпълняваме едно договорно задължение, което сами сме предложили. Лошата комуникация, предизборният популизъм довеждат до това, че да, можем да загубим пари. Но по-лошото е, че бавим целия процес на (енергиен) преход", коментира Попов.

Снимка: БГНЕС

Няма да загубим всички пари по ПВУ, смята той и коментира, че заявленията на Урсула фон дер Лайен са да няма никакви отстъпления от основните цели на Зелена сделка:

"Докладът на Марио Драги, наложил се като едва ли не икономическа стратегия на Европа, прави в много голяма степен именно това. Той се фокусира върху конкурентостта на Европа, а в основите ѝ лежат новите технологии, които са основна част от Зелената сделка. Няма отстъпление от целите. Това, което виждаме, е нови думи - като конкурентоспособност, но няма да видим промяна на политическата позиция по отношение на Зелената сделка".

Още: ЕС на отбраната, достъпни жилища и по-ниски цени на енергията: Обещанията на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

Попов подчерта, че Зелената сделка не се отнася до това да се затворят въглищни централи, а е една "много широка икономическа стратегия, обхващаща и земеделие, индустрия, енергетика, качество на околната среда, социални въпроси и много други": "Тези неща няма да се променят. Просто фокусът ще бъде в много по-голяма степен върху инвестиции, иновации и конкурентоспособност на европейската икономика".

Целта за постигане на нулеви въглеродни емисии е глобална, а не само на Европейския съюз, беше категоричен бившият министър на околната среда и водите и уточни, че "държави, които се намират на по-задна позиция по отношение на икономическото си развитие - като Индия и Китай, отлагат тази цел с 10 или 20 години, но целта остава".

Още: Страните от ЕС не изпълняват климатичните цели, само 5 от тях имат план. А България?

"Глобалното съгласие за излизане от фосилни горива от 2023 г. в Дубай, където България игра доста сериозна роля в тези преговори, беше постигнато. ... Целта е глобална и е подкрепена от абсолютно всички държави. Останалото е популизъм". По думите на Юлиян Попов голям проблем на ЕС е изключителното изоставане от Китай по отношение на зелените технологии:

"Китай ни бие по отношение на соларна енергия, вятърна енергия, батерии, електрически автомобили и автобуси, кабели. Във всичко това Китай е много по-напред от ЕС. Т.е. китайската "зелена сделка" работи много по-добре от европейската Зелена сделка".

Още: Зелената сделка и въглищните централи - къде е България: Говори Юлиян Попов (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес