Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Понижиха драстично очакванията за ръст на българската икономика през тази година

31 март 2022, 14:06 часа • 1877 прочитания
Реклама

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи драстично очакванията си за растеж на българската икономика през настоящата 2022 година. Това става ясно от последното издание на редовния доклад на институцията за икономическите перспективи пред отделните региони.

Според прогнозата, брутният вътрешен продукт у нас ще нарасне с 2.8% в реално изражение през тази година. Това е понижение от 1.6 процентни пункта спрямо преходното издание на доклада от ноември миналата година, когато ЕБВР прогнозираше ръст на БВП в размер на 4.4%.

През следващата 2023 година икономическият растеж се очаква да нарасне до 3.6%, става ясно от доклада.

Основната причина за понижените очаквания е войната в Украйна и икономическите последствия от нея. Според доклада, България може да е една от страните, които ще пострадат от загуба на руски туристи. От ЕБВР посочват, че през 2019 година страната ни е била посетена от 450 000 туристи от Русия.

Паралелно с това, може да се очаква отлагане на някои преки чуждестранни инвестиции у нас, тъй като България е сред държавите, които се намират в близост до Украйна, „особено в контекста на милитаризацията на Черно море”, пише в проучването.

Отбелязва се, че страната ни е сред тези, които имат сериозна зависимост от руските доставки на природен газ, като компания ни правят Прибалтийските републики (Литва, Латвия, Естония) и Словакия.

Според ЕБВР, икономиката на България е нараснала в реално изражение с 4.2% през миналата 2021 година. Това е по-нисък растеж спрямо Гърция и Румъния, другите две държави, разглеждани заедно с България в региона на Югоизточния Европейския съюз. БВП на Гърция е нараснал с 8.3% през миналата година, докато растежът в Румъния е бил 6%.

Прогнозата за икономически растеж на Гърция и Румъния за тази година е сходна с тази за България – очакван ръст от съответно 2.9% и 2.8% За следващата 2023 година, ЕБВР очаква растежът в двете страни да достигне 3.5% в Гърция и 4.2% в Румъния.

Още: Икономиката нарасна с 4.2% през миналата година

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес