Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Истинската диверсификация в газовите доставки е връзката ни с Турция

24 февруари 2012, 13:32 часа • 4234 прочитания

По отношение на посредниците на газовите доставки и преговорите, които предстоят в края на 2012 г. между България и „Газпром” по дългосрочния договор, аз очаквам правителството да се подготви добре и да работи за това България да получи една справедлива цена.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Истинската диверсификация за България е връзката с Турция, където имаме възможност за алтернативни доставки. През 2012 година трябва да стартира строителство. Изключително важна е и газовата връзка с Румъния”, отбеляза Плевнелиев.

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров целият процес на преговори с „Газпром” трябва да бъде публичен и да не се стига до ситуация като с договора АСТА.

„Газпром” продава на България газ на една от най-високите цени в целия Европейски съюз, заради предишното правителство и подписа на Румен Овчаров, подчерта Мартин Димитров. „Полша постигна малка революция. С участието на ЕК Полша договори тръбата, която идва от Русия да може да бъде ползвана за доставки от трети страни. За това информирах г-н Плевнелиев”, отбеляза Димитров. Според него това би било полезно и за България и ще е истинска либерализация и ще намалява цената на газа.

Синята коалиция подаде сигнал до ДАНС във връзка с доставките на некачествено руско оборудване, доставяно до АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи след срещата си при президента Росен Плевнелиев лидерът на СДС Мартин Димитров. Сините очакват ДАНС да извърши съответните действия за защита сигурността на един от най-важните стратегически обекти на страната, като направи проверка за наличието на заплаха за националната сигурност.

Вчера руска информационна агенция „Росбалт“ съобщи, че следствената служба на Русия разследва мащабни измами при производството на оборудване за ядрени централи в Русия и в чужбина, включително и България. Вече е арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод „ЗиО-Подолск“ Сергей Шутов.

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) оборудване за атомни централи е било произвеждано от далеч по-евтина от поръчаното качество стомана и разликата от цената си поделяли шефовете на редица големи предприятия от руския ядрен отрасъл.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес