Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петролът изненадващо е на цени, невиждани от месец

17 юли 2024, 10:00 часа • 5250 прочитания

Цените на петрола продължиха да вървят леко надолу в сутрешната търговия, информира Ройтерс. Референтният за Европа петролен сорт Брент дори е близо до едномесечния минимум, който достигна в предходната сесия, заради признаците за отслабване на растежа на търсенето в Китай.

Още: Неочакван завой в цените на петрола заради Китай

Цените 

Фючърсите на Брент, добиван от Северно море, с доставка месец напред, поевтиняха с 4 цента до 83,69 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол се понижи също с 4 цента до 80,72 долара за барел.

И двата контракта се понижиха през предходните три сесии, като фючърсите на сорта Брент вчера се търгуваха на цена от 83,30 долара за барел, най-ниско ценово ниво от 17 юни.

Китай

Китай, най-големият вносител на петрол в света, регистрира годишен растеж на икономиката си с 4,7 на сто през второто тримесечие, според официални данни, оповестени по-рано тази седмица. Това е най-бавният растеж за китайската икономика от първото тримесечие на 2023 г. 

Въпреки че опасенията относно петролното търсене в Китай продължават да натежават върху настроенията на инвеститорите, намаляването на запасите в САЩ е фактор, ограничаващ спада в цените на петрола, коментира Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Nova

Още: 2 години по-късно: КЗК няма да санкционира бензиностанции заради паниката с горива

Запасите в САЩ 

Според нея публикуваните вчера "данни за търговията на дребно в САЩ сочат, че икономиката все още е в добро състояние въпреки по-високите разходи по заеми. Това неутрализира страховете от забавяне на американската икономика и страховете от намаляване на търсенето на петрол".

В САЩ, най-големият производител на суров петрол в света, запасите от суровината са намалели с 4,4 милиона барела през седмицата, приключила на 12 юли, съобщиха пазарни източници, позовавайки се на данни от Американския петролен институт.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес