Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 1 август: Русия връща забраната за износ на бензин

23 юли 2024, 22:07 часа • 2564 прочитания

Руското правителство ще възстанови забраната за износ на бензин през август, докато Министерството на енергетиката предложи удължаване на забраната до септември-октомври, каза вицепремиерът Александър Новак пред репортери.

Забраната за износ на бензин е наложена от 1 март до края на август, но изключение от нея е в сила от 20 май до 31 юли, предаде Интерфакс.

„Това изключение изтича на 1 август. Автоматичната забрана за износ на петролни продукти, това се отнася само за бензина, се възстановява. Тоест забраната ще бъде възстановена на 1 август“, каза Новак.

Той потвърди, че се обмисля удължаване на забраната за септември-октомври.

Още: Русия отменя забраната за износ на бензин

„Такива предложения вече са получени от Министерството на енергетиката и правителството. Ние ги разглеждаме. Ние гледаме на търсенето и предлагането, на това да запазим вътрешния пазар на първо място и това го анализираме. Ако наистина видим, че необходимо е продължаване на забраната за износ на бензин през септември-октомври, тогава ще бъде взето това решение“, каза Новак.

Още: Парите от износ и обемът на износ на руски петрол - рязко надолу

Според журналисти правителството е взело такова решение, за да смекчи рязкото покачване на цените на горивата на едро.

От началото на юни цените на едро на бензина Аи-95 в Русия са се повишили с 44%, надхвърляйки 800 долара за тон. На пазара също се е появил хроничен дефицит на това гориво, пишат руски медии.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес