Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основната лихва в Русия ще отиде нагоре - храните поскъпват*

22 юли 2024, 16:17 часа • 1207 прочитания

Руската централна банка най-вероятно ще вдигне основната лихва в страната от 16% на 18% на заседанието си на 26 юли, съобщава РБК.

Припомняме, че основната лихва представлява лихвения процент, при който централната банка отпуска заеми на търговските банки в дадена страна.

Основната причина за подготвяната стъпка е растящата инфлация и по-точно – голямото ѝ отклонение в посока нагоре спрямо прогнозата и разчета на Руската централна банка. Освен това, продължава да расте обемът на кредитите, което предизвиква опасения за балон. * На заседанието на институцията на 26 юли се случи точно това - основната лихва в Русия стана 18%, заради растящата по-бързо от предвиденото инфлация в страната.

Още: Руската централна банка запази огромната основна лихва

Картината на руската икономика

Според изчисленията на Централната банка на Руската федерация текущата сезонно коригирана инфлация в Русия е била 10,7% през май и 9,3% през юни, а годишната инфлация през юни се е повишила до 8,6%. Това е значително по-високо от заложените в разчета и прогнозата на банката 4%.

Инфлацията в Русия трудно ще бъде овладяна – в страната се завърта порочен кръг, тъй като има недостиг на работна ръка, предлагат се по-високи заплати и в руското общество има очаквания всичко да поскъпва, затова парите се харчат бързо и това вдига инфлацията. Сериозно поскъпване има по отношение на храните - 8,2% инфлация на годишна база само за хранителните продукти през месец май, а през юни вече 12,3%, основно заради проблеми с вноса на плодове и зеленчуци, като нормализиране не се очаква преди края на лятото, съгласно съобщение на руското земеделско министерство.

ОЩЕ: Гигантската основна лихва в Русия няма да бъде намалена скоро

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес