Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Олимпиадата даде импулс на френската икономика

07 август 2024, 14:44 часа • 435 прочитания

Олимпийските игри в Париж дадоха на френската икономика така необходимия й импулс за развитие, благодарение на увеличените потребителски разходи. Това се посочва в доклад на американската компания за кредитни карти и финансови трансакции Visa, съобщава Ройтерс.

Допълнителен растеж от 0,3 на сто 

Втората икономика в еврозоната разчита на Олимпиадата, за да излезе от спиралата на ниския растеж, като националната статистическа служба прогнозира допълнителен растеж от 0,3 на сто благодарение на продажбите на билети и телевизионни права, както и на туризма.

Още: Франция повишава дефицита до над 5% от БВП

От Visa изтъкват, че малкият бизнес в Париж е регистрирал ръст на продажбите от 26 на сто сред притежателите на карти Visa по време на първия уикенд от Олимпиадата спрямо същия период на миналата година.

"Последните данни показват значителен растеж на потребителските харчове сред ползвателите на карти Visa по време на уикенда след откриването на олимпийските игри", казва главният изпълнителен директор на компанияята за Европа Шарлот Хог.

Според данни на компанията, която е един от корпоративните спонсори на Олимпиадата, най-големият дял на разходите, свързани с олимпийските игри, от страна на чужденци се пада на американските картодържатели, като техните разходи са се увеличили с 20 на сто спрямо същия период на миналата година.

Олимпиадата е предизвикала и ръст на разходите сред бразилските и японските притежатели на карти Visa, се посочва още в доклада.

Още: Удобство с Visa в градския транспорт на София

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес