Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: Наша съседка реши да развива ядрена енергетика

12 юли 2024, 14:22 часа • 1018 прочитания

Пет министерства и 20 научни и академични институции на Сърбия сключиха меморандум за разбирателство за развитие на ядрената енергетика в страната. Това съобщи правителственият пресцентър в Белград.

Сред подписалите документа са министерствата на околната среда, на минното дело и енергетиката, на науката и иновациите, на здравеопазването и на образованието, държавната компания за производство на електроенергия "Електропривреда Србие", мрежовият оператор, Института за ядрени науки "Винча“, Сръбското ядрено общество, Дирекцията за радиационна и ядрена безопасност и сигурност на Сърбия и други.

"Коригираме грешката от 80-те години"

Премиерът на Сърбия Милош Вучевич заяви, че меморандумът "коригира грешката, допусната през осемдесетте години на миналия век“, когато страната забранява производството на ядрена енергия. "Никой не се съмнява, че въпросът за електроенергийното производство ще бъде доминиращ и стратегически, както и че инвестициите в тази област са свързани със суверенитета и независимостта на една държава“, подчерта той.

Още: Урсула фон дер Лайен обяви ще се удължава ли живота на атомните централи

Вучевич уточни, че става въпрос за ядрена енергия за граждански цели и призова въпросът да не се политизира, като е необходимо единствено научните среди да се занимават с него.

По думите му проблемът с кадрите в сферата ще бъде предизвикателство, с което Министерството на образованието трябва да се справи. "Вярвам, че това е голям шанс за развитието на Сърбия", заключи премиерът.

Дуда призна: Ядрената енергия е бъдещето на Полша

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес