Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова мярка сваля цената на тока за бизнеса

06 октомври 2021, 16:30 часа • 2977 прочитания

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи промени във формулата, по която се определя цената на тока от т. нар. доставчик от последна инстанция, така че фирмите, които получават ток от такива доставчици да получат облекчение в сметките си.

Председателят на комисията Иван Иванов обяви на съвместен брифинг с енергийния министър Андрей Желязков, че при промяната на формулата се очаква облекчението да е от порядъка на 15-30 лева от цената на тока. Той не се ангажира да каже какъв процент от цената на плащания в момента ток при такива търговци е тази сума.

От 1 юли всички небитови потребители бяха длъжни заради либерализирането на пазара да сключат договори с търговци, които вместо тях да купуват ток от борсата и да им го продават. Тези, които не го направиха в срок, оттогава получават ток от т. нар. доставчик от последна инстанция. По дефиниция при такава схема на работа се плаща най-скъпия ток. Целта е потребителите да бъдат стимулирани бързо да си намерят търговец и да не плащат по най-високите тарифи.

Днес Иванов обясни, че заради ниските цени на тока преди август въпросните предимно малки фирми не са били стимулирани да търсят договор с конкретен доставчик, но сега при рязкото поскъпване на борсовия ток, те получават огромни сметки. По данни и на Министерството на енергетиката общо 256 хил. фирми получават ток по тази най-висока цена или това са 41% от всички, които купуват от свободния пазар.

Председателят на регулатора обяви, че засега намерението е мярката да важи за 3 месеца, а през това време да се направи разяснителна кампания и фирмите да успеят да сключат договори с доставчици на ток.

Междувременно се обмислят и по-дългосрочни мерки, които да са насочени към всички небитови потребители, които в момента купуват поскъпналия ток. Сред анализите, които се правят, са тези на наредбата за лицензиране на търговците на ток, а също и преразглеждане на правилата за търговия на ток. КЕВР като отговорна национална институция изцяло е ангажира с промени, които могат да доведат до намаляване на този натиск върху крайните потребители, обяви още Иванов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес