Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да има ранно пенсиониране

18 декември 2013, 13:28 часа • 32933 прочитания

Предложението да има ранно пенсиониране, което беше внесено от Сергей Станишев, не беше прието от парламента.

Лидерът на БСП предлагаше да бъде вмъкнат специален текст от Кодекса за социалното осигуряване, с който да се позволи хората, които нямат навършени нужните стаж и възраст за пенсиониране да могат да се пенсионират при условие, че недостигащите им възраст и/или осигурителен стаж са до две години (24 месеца) от определените.

Искането на социалистите беше подкрепено от всичките 8 депутати от "Атака" в залата и 42 от БСП. Един представител от левицата се въздържа. 14 депутати от ДПС бяха "против" и 11 въздържали се. Всички гласували от ГЕРБ 65 народни представители обаче бяха "против", предаде Агенция „Фокус”.

Председателят на комисията по труда Корнелия Нинова от БСП уточни, че ранното пенсиониране би засегнало 13 000 души и социалистите изпълняват предизборното си обещание към тях.

Нека се концентрираме върху това кое е добро за българските пенсионери, а не какво ще кажат в Европа, призова Адриан Асенов от "Атака". Павел Шопов обяви, че "Атака" винаги е била за ранно пенсиониране, което е съобразено с българските условия.

Тотю Младенов от ГЕРБ каза, че с ранното пенсиониране не се помага нито на хората, нито на осигурителната система. Правилният подход е да има работа за тези хора, отбеляза той.

Преди това парламентът отхвърли друго предложение на БСП за замразяване на възрастта за пенсиониране. Причината - депутатите вече записаха в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, че възрастта и стажът за пенсиониране се замразяват само за 2014 г. (за жените - 60 години и 8 месеца възраст и 34 години и 8 месеца стаж, а за мъжете - 63 години и 8 месеца възраст и 37 години и 8 месеца стаж). Предложението на социалистите обаче не поставяше срок.

Както е добре известно, от КНСБ настояват за замразяване на пенсионната възраст за поне седем години напред. Синдикатите дори направиха стачка в София заради това, както и заради други свои искания към управляващите - общо девет на брой.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес