Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Никой не може да каже колко ще взимате след 20 години": Димитър Манолов за втория стълб на пенсиите

22 август 2024, 09:08 часа • 895 прочитания

Какъв е големият въпрос, който стои пред втория стълб на пенсионно осигуруване. Това коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в сутрешния блок на бТВ.

Големият въпрос

Манолов отовори на въпрос колко ще получим след 20 години, ако получаваме 1000 лв. и отделяме за частен пенсионен фонд по 5%. "Това е големият въпрос, никой не може да ви каже, защото зависи от икономическата среда. Тя беше една преди три години, съвсем различна е сега", коментира още Манолов. 

Думите му идват и на фона на говореното в публичното пространство за преразглеждането на вноската към капиталовите фондове от втория стълб на пенсионното осигуряване и нейното плавно увеличаване от 5 до 10%. ОЩЕ: Ниска ли е вноската за пенсия: Дружествата искат драстично увеличаване

"По никакъв начин не бива да сравняваме държавното обществено осигуряване и втория стълб. Те функционират на съвсем различни принципи. Единственото,което ги обединява е, че работят с пари на осигурените лица", обясин Манолов. Той уточни, че от пърите в първия стълб, се плащат пенсиите на текущите пенсионери, а другите се инвестират. 

Ограниченията пред частните пенсионни фондове

Той обърна внимание, че частните пенсионни фондове имат поредица от ограничения в инвестиционната си политика, т.е. не могат много рисково да инвестират. "Това има и положителна страна, защото не могат да вършат глупости", смята Манолов. 

Той уточни обаче, че частните пенсионни фондове имат право да не приспадат инфлацията и добави, че пенсиите не изостават толкова, колкото заплатите.  

Изборите и икономиката на България

Според него сякаш вече свикнахме, тъй като изборите на 4-5 месеца си е станало норма. Той посочи, че това се отразява на икономиката. "Всички глупости, които се случват в държавата, са в резултат, че няма редовно управление. Вероятно вие знаете това, че в такива случаи администрацията работи на ниски обороти", каза още Манолов. ОЩЕ: Колко хора у нас получават втора пенсия и в какъв размер?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес