Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

03 октомври 2024, 11:08 часа • 44119 прочитания

Ако Саудитска Арабия изпълни плановете си за увеличаване на производството на суров петрол, за да защити позицията си на световен лидер, Москва ще остане без средства за военната си икономика, пише Politico.

Още: Заради атаката на Иран: Рязка промяна в цената на петрола

Рияд е все по-разочарован от неуспеха на другите петролни държави да се координират за намаляване на предлагането, за да се повишат цените на петрола до около 100 долара за барел (от сегашните 70 долара). Търговците на петрол твърдят, че Саудитска Арабия е готова да реагира и да се обърне срещу по-малките производители, изнасяйки повече петрол, за да завладее пазарния дял и да вдигне печалбите си, дори когато цените падат.

Рияд може да потопи с петрола си военната икономика на Русия

Тази стратегия би могла да доведе до спад на цените на петрола и до лоши новини за руския диктатор Владимир Путин. През последното десетилетие петролът и газът са най-големият източник на приходи за Руската федерация, като съставляват до половината от бюджета на страната.

Още: Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

Базираният в Норвегия руски енергиен анализатор Михаил Крутихин заяви, че евентуалната стъпка на Саудитска Арабия представлява „огромен риск“ за държавния бюджет на Русия поради огромната му зависимост от приходите от петрол. И това е само един от няколкото непредсказуеми фактора на хоризонта - друг са президентските избори в САЩ. Саудитска Арабия „прекрасно разбира, че руските компании не се съобразяват с искането за намаляване на производството, затова правят свои собствени планове“, добавя Крутихин.

Александра Прокопенко, икономист и сътрудник на Фондацията за международен мир „Карнеги“, се съгласява, че залогът за Кремъл е голям. „При сегашните обменни курсове спад на цените на петрола с 20 долара би довел до намаляване на приходите с 1,8 трилиона рубли (20 млрд. долара). Това се равнява на около 1% от БВП на Русия“, изчислява тя. „Правителството ще бъде изправено пред избора или да намали разходите - малко вероятно по време на война, или да приеме инфлационен натиск и задушаващо високи лихвени проценти".

Още: Чудовищни разходи: Русия ще харчи за война една трета от бюджета си

"Предупредителен изстрел"

Миналата седмица Financial Times съобщи, че Саудитска Арабия може да се откаже от дългогодишните си амбиции да ограничи доставките на суров петрол с цел повишаване на цените до около 100 долара за барел. Експертите на петролния пазар не се съмняват, че страната разполага с огромен производствен и експортен капацитет, за да промени тактиката си и да се опита да доминира на пазара чрез обема.

„Световната икономика е доста вяла и търсенето на петрол не е толкова високо, колкото саудитците биха искали“, казва Аджай Пармар - директор на отдела за анализи на петролните пазари във фирмата за проучване на суровини ICIS. „Някои производители, включително Русия, постоянно превишават квотите си, така че това означава, че цените не са близо до 100 долара за барел и саудитците губят търпение. Това би бил един от начините саудитците да отправят предупредителен изстрел към пазара, че ще действат".

Снимка: iStock

„Посланието е: "Трябва да се стегнете, защото в противен случай всички ще печелите по-малко, тъй като ние ще се стремим към пазарен дял, а не към висока цена". И ако има една страна в света, която разполага с капацитета да го направи, това е Саудитска Арабия“, добавя Пармар.

Още: Bloomberg: Цената на руския петрол спадна с 3 долара на барел, слезе под тавана на Г-7

Стратегията на Русия

Русия, заедно с държави като Казахстан и Ирак, е обвинявана, че доставя повече петрол, отколкото е договорено с ОПЕК+ - сбор от държави производителки на петрол, които се стремят да контролират световното предлагане и цените. Москва постоянно превишава доброволната си квота, която в момента е 8,98 млн. барела дневно, въпреки че неведнъж се е заричала да приведе производството си в съответствие с целта.

По данни на Министерството на финансите на Русия - печалбите на страната от изкопаеми горива са се увеличили с 41% само през първата половина на тази година, и то въпреки западните санкции, наложени заради войната в Украйна. Путин обеща да продължи да изпомпва изкопаеми горива, за да подкрепи затруднената икономика. „Всеки има трудности и ние имаме своите“, призна той по време на реч на енергиен форум миналата седмица. "Но Русия продължава да бъде един от водещите участници на световния енергиен пазар".

В четвъртък контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС съобщи, че страната обмисля нова стратегия за поддържане на производството на петрол на ниво 540 млн. тона годишно до 2050 г. - в открито противоречие с усилията за намаляване на добива, чиято цел е подпомагане на борбата с изменението на климата.

Още: Руският износ на петрол достигна най-ниското си ниво от 3,5 години

Всички вече знаят за "сенчестия флот" на Русия от застаряващи плавателни съдове, с които тя доставя суровия си петрол в нарушение на ценовия таван от 60 долара за барел, наложен от страните от Г-7 и ЕС. Заобикалянето на ограниченията е донесло на Кремъл близо 25 млрд. долара от началото на инвазията в Украйна.

Една вратичка позволява на посредници в страни като Турция, Китай и Индия да преработват руския петрол в бензин и дизел, преди да го продават на други места - вече освободени от санкциите. Според доклад, цитиран от Politico, западните държави са похарчили 2 млрд. долара за това ребрандирано гориво през първата половина на 2024 г., което е донесло на руската държава достатъчно приходи, за да наема допълнително 6200 войници месечно за войната в Украйна.

Въпреки това, дори Саудитска Арабия да предприеме своя ход, Кремъл едва ли ще се откаже от войната. Русия определя националния си бюджет въз основа на очакванията, че суровият петрол ще се продава за около 70 долара за барел.

„Признаците за дисбаланси в икономиката се увеличават“, казва Хели Симола - изследовател в Банката на Финландия. “Но Русия все още ще може да продължи да финансира войната за известно време. Войната няма да приключи, защото парите на Русия свършват", смята той.

Още: Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

Източник: Politico

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес