Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много по-скъп ток: Енергийният министър "нещо се е изпуснал", твърди експерт

15 май 2024, 07:58 часа • 2909 прочитания

Цената на тока трудно може да се определи и от регулаторите. За април цената на тока на борсата е 113 мегаватчаса при 200 лв. по това време на миналата година. Това заяви проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците.

"Нещо се е изпуснал, странно ми е" - така проф. Колев коментира думите на служебния енергиен министър Владимир Малинов за евентуално по-скъп ток: Енергийната система на България е на кръстопът: Говори министърът на енергетиката Владимир Малинов

Според него, драстично увеличение на сметките за ток за битовите потребители няма да има. Но той отбеляза и следното – че ако КЕВР постави цена за домакинствата, която е по-висока от тази на борсата, тогава е безсмислено. За него отлагането на либерализацията на пазара, направено в края на живота на 49-тия парламент, е политическа игра: Окончателно: Парламентът прие либерализацията на енергийния пазар за битови потребители

"Енергетиката не е отрасъл, който трябва да изпълнява социални функции", заяви пред bTV проф. Колев, който повтори дългогодишна сентенция. Нейната най-важна част е – цената за битовите потребители се държи ниска спрямо пазарните реалности, за да има социално-политическо спокойствие.

Още: Баламосват ни с тока: А защо плащаме по 1 млн. лв. дневно на Турция за газ, който не вземаме?

Бъдещето на енергетиката

Според проф. Колев, бъдещето на сектора е свързано с ядрената енергетика, както и с ВЕИ. Връзката е следната - цените на соларните панели постоянно падат, което ги прави по-изгодни спрямо другите източници.

Проф. Колев посочи, че има "малко" намаление на работещите мощности на АЕЦ Козлодуй. Той каза и следното - ако единият блок на АЕЦ-а не беше в планов ремонт, то нямаше да има нужда въобще от въглищните централи да произвеждат ток (Бобов дол и ТЕЦ "Марица Изток 2" работят в момента).

Още: Ще поскъпне ли шоково токът за бита: Станислав Андреев в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес