Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министър Карадимов: Предлагаме Национална програма за индустриализация с бюджет 100 млн. лв.

16 октомври 2024, 19:42 часа • 316 прочитания

Процедурата за изграждане и развитие на индустриалните паркове и зони на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване е изключително успешна. По нея се финансират 11 парка в 10 града. В тази връзка предлагаме в Бюджет 2025 да бъдат отделени 100 млн. лв. за Национална програма за индустриализация на България. Чрез нея ще има възможност да бъдат финансирани още зони и паркове в страната. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов в Тракия икономическа зона (ТИЗ), където проведе среща с ръководството й и инвеститори в региона.

Министър Карадимов се запозна на място и с напредъка на инвестиционни проекти, които се изграждат с подкрепата на Министерството на иновациите и растежа чрез насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите. Карадимов подчерта, че именно с тези мерки Министерството подпомага от една страна бизнеса за неговите инвестиционни проекти, от друга страна Общините за довеждащата инфраструктура, която ползват всички.

За последните месеци в област Пловдив са одобрени два договора по ЗНИ за изграждане на техническа инфраструктура на стойност 6 млн. лв. Инвестиционните проекти са във високотехнологичното производство на стойност близо 30 млн. лв. и ще разкрият над 100 нови работни места.

Към настоящия момент за областта в процес на разглеждане са и три искания от инвеститори, изпълняващи инвестиционните си проекти - в Община Марица и Община Куклен, за финансова подкрепа от 7,6 млн. лв. за инфраструктура.

Общо до този момент на общините Марица, Куклен и Асеновград от бюджета на МИР за изграждането на общинска пътна инфраструктура по реда на ЗНИ са предоставени близо 17 млн. лв. Средствата са вложени в развитието на индустриалните зони на трите общини. МИР е подкрепило инвестиционни проекти на 14 дружества на обща стойност от близо половин милиард лева, които са разкрили над 2300 работни места в общините Марица, Куклен и Асеновград.

Министърът благодари на изпълнителния директор на ТИЗ Пламен Панчев за усилията, които полагат и подчерта, че индустриалните зони в Пловдив са образец, по който трябва да се работи и в останалите в страната. „Тракия икономическа зона е доказателство за това, че чужди инвеститори идват, когато има изградена логистична система, индустриални паркове. Когато инфраструктурата е готова и държавата стои зад инвестицията“, каза още Карадимов.

„Резултатите са добри, когато се обединят усилията на бизнеса и държавата, когато са синхронизирани институции като Българската агенция за инвестиции, Българската банка за развитие, Фонда на фондовете. МИР работи в синергия и добро сътрудничество с Общините в областта, Областната администрация и ТИЗ“, допълни още министърът.

Карадимов отбеляза, че се работи усилено и за привличането на чуждестранен технологичен гигант в района на Пловдив, който има интерес да разкрие производство. По време на посещението си в Пловдив Карадимов разгледа изграждащата се нова фабрика на „Шнайдер Електрик“. Компанията за електрически компоненти получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект от МИР. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес