Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерството на финансите публикува мотивите за актуализация на бюджета

16 юли 2013, 10:12 часа • 7468 прочитания

Предлаганата актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. (ЗДБРБ за 2013 г.) ще бъде осъществена при запазване на финансовата и фискалната стабилност на държавата. Това се посочва в мотивите за актуализация на бюджета, предложена от правителството и публикувани на страницата на Министерството на финансите.

Актуализираните прогнози за 2013 година предвиждат ръст на икономиката от около 1%, което е по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%. Предлаганите промени в закона за държавния бюджет за тази година предвиждат увеличаване на дефицита с 493,4 млн. лв. (0,6 % от прогнозния БВП), с което се променя бюджетната позиция до дефицит от 2% от прогнозния БВП, но остава в рамките на регламентирания с чл. 20, ал. 4 от Закона за устройството на държавния бюджет лимит от 2% от БВП и спазва критериите от Маастрихт.

Предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 година. Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 година на практика изчерпват одобрения лимит. С тези ДЦК бяха платени европейските субсидии на зърнопроизводителите, а в началото на пролетта Европейската комисия преведе забавените пари.

От друга страна съществува необходимост от осигуряване на буфер във фискалния резерв, който да минимизира евентуални ликвидни рискове. Обезпечаването на допълнителното дългово финансиране в размер до 1 млрд. лв. няма да окаже влияние върху регламентираното ограничение за максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд. лева, предвидено в § 14 от преходните и заключителни разпоредби на ЗДБРБ за 2013 година.

За разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите се предвиждат средства в общ размер на 200,4 млн. лева. От тях предвиденият ресурс в размер на 160,4 млн. лв. (0,2 % от прогнозния БВП) е предназначен главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието. Предвидени са също така и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители. Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес