Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мини Марица-изток" на загуба с над 200 милиона лева: Катастрофални данни от енергийния министър

26 юли 2024, 10:32 часа • 2803 прочитания

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, а до края на годината се очаква да надхвърлят 200 милиона лева.

Това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който е на изслушване в пленарната зала на Народното събрание. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 г. и допълни:

Още: Малинов: Оформяме договора за продажба в Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене“

"Към края на май месец тази година общо в баланса на "Мини Марица-изток" отчетената загуба е 237 милиона лева. На база изминалите 5 месеца и отчетения за тях финансов резултат, както и очакванията на дружествата, съответно по инвестиционната програма и размера на добива и разкривката, се очаква, че реализираната загуба само за 2024 година ще бъде в размер на над 200 милиона лева".

Снимка: БГНЕС, архив

Малинов уточни, че до този момент няма съкращения и всички 6 556 служители си получават редовно заплатите. Няма нови назначения и е подписан Меморандум за съгласие за осигуряване на външно финансиране за ранно пенсиониране:

"Това е програма, която предвижда възможността 5 години преди навършването и придобиването на право на пенсия, служителите да се ползват от платен отпуск до достигане на момента на тяхното пенсиониране. Тази схема е вече работеща и приложима в част от мините комплекси в Германия".

Още: "Булгаргаз" вече може да предлага прехвърляне на част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Служебният министър съобщи, че като инвестиционно намерение има идеен проект за изграждане на соларен парк на територията на "Мини Марица - изток", който първоначално да покрива собствената консумация на електроенергия на "Мини Марица - изток".

Спорове за пазара

В рамките на изслушването Малинов имаше спорове с бившия икономически министър и настоящ депутат от БСП Драгомир Стойнев. Стойнев беше икономически министър в кабинета "Орешарски". Той опонира на Малинов, че не можело сега да се говори как пазарът щял да реши бъдещето на "Марица" - тогава защо гласувахме да подаваме на ресторантьорите, попита Стойнев.

Същевременно Малинов контрира Стойнев, че за дългосрочен план за развитие на "Марица" следва да работи не служебен министър, а министър в редовно правителство. Сега за такова нещо може да помага парламентът и да е водещ, посочи той.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес