Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месечната инфлация отново мина на отрицателна територия през ноември

14 декември 2015, 12:45 часа • 3573 прочитания

Инфлацията в България през ноември отново мина на отрицателна територия на месечна база спрямо октомври. Дефлацията отчете забавяне на годишна база. Това показват изведените днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени за ноември спрямо предходния месец е 99.9%, т.е. месечната инфлация е минус 0.1%. През октомври имаше инфлацията на месечна основа в размер на 0,2%.

Инфлацията от началото на годината - ноември 2015 г. спрямо декември 2014 г., е отрицателна в размер на -0.4%. Същевременно годишната инфлация за единадесетия месец на годината спрямо ноември 2014 г. също е минус 0.4%, като през октомври се понижи с 0,6%.

Средногодишната инфлация за периода декември 2014 - ноември 2015 г. спрямо периода декември 2013 - ноември 2014 г. е минус 0,1%.

През ноември 2015 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва: хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.1%; алкохолни напитки и тютюневи изделия - цените остават на равнището от миналия месец; облекло и обувки - увеличение с 0.2%; жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - цените остават на равнището от миналия месец; жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - увеличение с 0.1%; здравеопазване - увеличение с 0.2%; транспорт - намаление с 1.7%; съобщения - намаление с 0.1%; развлечения и култура - увеличение с 0.2%; образование - цените остават на равнището от миналия месец; ресторанти и хотели - цените остават на равнището от миналия месец; разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.3%.

Още за данните на НСИ четете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес