Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менда Стоянова не мисли за добър ход вдигането на минималната заплата

01 декември 2014, 17:38 часа • 16209 прочитания

Ако трябва да бъда откровено, вдигането на минималната работна заплата – с общо 40 лева догодина и с по 40 лева в следващите две години, не е добра новина. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Като пряк разход за държавния бюджет това няма да се отрази много. Но за бизнеса е лоша новина. И причината е, че синдикатите искат с повишението на минималната работна заплата да се повишат и останалата част от заплатите. Но според мен бизнесът не може да си го позволи и може да има фалити на малки фирми, заяви Стоянова в предаването „Лице в лице” на bTV.

Менда Стоянова даде и пример – как работниците в малка фирма за производство на хляб се надявали правителството да вдигне минималната заплата, за да имат по-голям доход. Е защо разчитат на кабинета, а не на работодателя си? След като той не намира пазар, как да има повече пари за служителите, попита тя.

Според Стоянова нашият, вътрешен пазар, не може да е отговор за развитието на икономиката ни. Ръст може да има само при износ, посочи депутатът на ГЕРБ. И припомни, че за догодина очакванията на правителството са за 0,8% растеж, докато ЕК предвижда 0,6% ръст за страната ни.

По отношение възможността да се вземат нови 8 млрд. лева дълг, Стоянова заяви, че около 6 млрд. лева се вземат за рефинансиране на стари дългове. Само 2 млрд. лева е изцяло нов дълг, поясни тя.

Във връзка с цесиите за КТБ Стоянова каза, че по стар български обичай всичко живо се жалва по възможност пред най-висша инстанция. Смятам, че вариантът, който ГЕРБ предложи, е справедливият. Никъде в Европа не се разрешава прихващане на кредити срещу депозити извън гарантираните влогове. Ако го допуснем, се нарушава масата на несъстоятелността т.е. няма да влязат свежи пари от продажбата на активи, а освен това едни вложители предреждат други. Нека да видим какво ще каже съда, каза Стоянова. И добави – ако г-н Искров не иска да подаде оставка и да поеме морална отговорност, ще го изчакаме да му изтече мандатът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес