Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масов срив на интернет по света

19 юли 2024, 10:46 часа • 9470 прочитания

Интернет се срина масово по целия свят. Големи банки, телевизии, авиокомпании и влакове бяха засегнати от проблема. Actualno.com вече има информация за пострадали и в България - вероятно заради поддържани от "Майкрософт" услуги*: Засегна и България: Полет до София е отменен заради интернет срива

Кои пострадаха от срива?

Първоначално бе затворено летището в Сидни, Австралия, а по-късно беше съобщено и за срив на Лондонската фондова борса.

Още: Изолирано амазонско племе се пристрасти към порното, след като Илон Мъск му осигури достъп до интернет

Голяма железопътна компания във Великобритания предупреди пътниците да очакват забавяне в графика заради проблеми с IT мрежата.

На Острова и телевизия "Скай нюз" спря излъчването си по същата причина.

В Германия полетите на летището в Берлин също бяха спрени заради технически проблем.

За проблеми съобщават също амстердамското летище "Схипхол", както и летището в Единбург.

Федералната авиационна администрация на САЩ обяви, че полети на големи компании като Delta, United и American Airlines няма да излетят заради комуникационен проблем. В Съединените щати се съобщава за проблеми със службите за спешна помощ 911: Масовият IT срив: Кои авиокомпании и летища имат проблеми?

Особено тежко засегната е Австралия, където освен, че полетите са спрени, в супермаркетите е настъпил хаос на касите, а телевизионните мрежи са останали в затруднено положение в ефир, тъй като авторекламата, графиката и компютрите са отказали. Израелските правителствени структури регистрират мащабен срив в компютърните системи - болници, банки, пощенски служби и системи за спешна помощ са се сблъскали с технически проблеми.

Австралийският телекомуникационен гигант "Телстра Груп", който пострада от проблемите, съобщи в "Х", че причина за сривовете са проблеми в цял свят на технологичните компании "Краудстрайк" и "Майкрософт", предаде БНТ.

Още: 16% от хората в северозападна България никога не са ползвали интернет (СНИМКИ)

* Американският технологичен гигант "Майкрософт" обяви, че предприема "действия за смекчаване" след проблеми с обслужването. Според компанията потребители може да нямат достъп до приложенията на "Уиндоус 365", базирани в облак.

Още: Crowdstrike обяви причината за световния интернет срив

"Нашите услуги все още не работят нормално и има прекъсвания. Продължаваме с усилията за овладяване на проблема", написаха от компанията в своя публикация.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес