Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малинов: Вертикалният газов коридор ще е ключов за спирането на транзита на руски газ

06 юни 2024, 14:19 часа • 3434 прочитания

Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегически проект за нас, но ще гарантира енергийната сигурност на един по-широк регион в Европа. Това заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов в Министерския съвет, където бяха подписани два договора, с които се поставя начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор.

Сътрудничество с американски компании

По думите му, сътрудничеството между български и американски компании ще доведе до реализирането на проекта в срок.

"Финансовият ресурс в размер на 485 млн. лева ще даде възможност за увеличаване на капацитета за внасяне на газ от Гърция за България. Този газ ще идва от САЩ и други партньори. Реализацията на Вертикалния газов коридор ще се превърне в ключов повратен момент за спирането на транзита на руския газ през Украйна, тогава нашият маршрут ще стане основен за пренос на газ от надеждни партньори", каза още Владимир Малинов.

Още: Министър Малинов в Белия дом: Може да доставяме газ за страните от региона

"Значението на Вертикалния газов коридор за България е изключително, съгласувахме гаранциите за 2025 г. България е основен двигател на инициативата за Вертикален газов коридор. Този проект дава възможност за диверсификация, а диверсификацията е обратното на зависимост. От страна на българското правителство можете да бъдете убедени в пълната подкрепа на проекта", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук благодари на България в Министерски съвет за устойчивата подкрепа.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

"Булгартрансгаз" обяви кои фирми ще строят Вертикалния газов коридор

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес