Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Липса на кадри: Все повече непълнолетни започват работа

08 октомври 2024, 16:28 часа • 455 прочитания

Тенденцията за ръст при наемане на непълнолетни продължава и през 2024 г., съобщават от ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). Дадените от Агенцията 15 100 бр. разрешения през т.г. са с почти 1900 повече спрямо 2023 г., когато те са били 13 210 броя.

Най-много са дадените разрешения в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, уточняват от ИА ГИТ.

Още: В кои сектори обявите за работа са най-много?

Инспекцията по труда напомня, че наемането на непълнолетни работници и служители без разрешение се счита за престъпление съгласно българското законодателство. При установяване на такива случаи се уведомява Прокуратурата.

Облекчен режим на работа

Кодексът на труда предвижда специална закрила за наетите непълнолетни. Те работят при облекчен режим, като работното време им време е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. Въпреки намаленото работно време, те трябва да получават не по-малко от минималната работна заплата за страната. За непълнолетните работещи е забранено полагането на нощен и извънреден труд. Те постъпват на работа след обстоен медицински преглед и издадено медицинско заключение, че са годни за дадената работа.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Наемането на работници и служители под тази възраст е забранено. Изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави.

Преди постъпване на работа работодателят трябва да предостави на всеки нает от него работник или служител, независимо дали е пълнолетен или непълнолетен, екземпляр от сключения писмен трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика, посочват още от ИА ГИТ.

Още: Конституционният съд отказа да се занимава с браковете на непълнолетни

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес