Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Либия ще възстанови напълно добива и износа на петрол

01 октомври 2024, 16:15 часа • 396 прочитания

Либия се готви да възобнови производството си на петрол, което е спряно от края на август, след като беше постигнато споразумение за нов ръководител на централната банка. Това съобщиха двама инженери от либийските петролни находища пред Ройтерс.

Възобновяване на производството

"Сега чакаме заповеди от корпорацията (Националната петролна корпорация на Либия - бел. р.) да възобновим производството на обичайните му нива след едномесечно спиране", каза инженер от петролното находище "Джалу 59".

Още: Рязка промяна в цената на петрола след новина от Либия

Друг инженер от едно от големите петролни полета заяви, че са се възползвали от почти едномесечното затваряне, за да извършат поддръжка.

Националното производство и износът бяха спрени през август, когато паралелното правителство в Източна Либия обяви затварянето на петролните съоръжения в знак на протест срещу отстраняването на гуверньора на централна банка на Либия Садик ак-Кабир.

Износът на петрол от основни пристанища в Либия остава блокиран

Новият гуверньор Наджи Мохамед Иса Белкасем и неговият заместник Мари Муфтах Рахил Бараси бяха одобрени в понеделник от двата законодателни органа на враждуващите страни - Камарата на представителите в Бенгази и Висшия държавен съвет в Триполи и положиха клетва днес.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес