Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пари са нужни за издръжката на тричленно семейство?

17 юли 2024, 10:58 часа • 1063 прочитания

2 615 лв. е нужно на едно тричленно семейство - двама работещи възрастни и дете до 14 г., за живот. Това сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) към месец юни.

За сам живеещ човек са нужни 1 453 лв. От КНСБ отбелязват, че доходът за издръжка намалява с 0.1% на тримесечна база и нараства с 3.6% на годишна база.

ОЩЕ: Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39.4% от общия доход, отчитат също от синдиката.

62% от работещите в страната не достигат заплатата за издръжка. По последни данни над 1,6 млн. души получават възнаграждение под нея.

Около една трета от наетите работят със заплата до 1000 лева, съобщиха още от КНСБ.

Оттам анализират и цените за основните продукти. Намаление с 0.3% има при хранителните стоки на тримесечна база, но на годишна „все още е в положителна траектория“.

По-забележим е ръстът на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1.3%. Повишение от 3.7% има при цените на месо и месни продукти. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2.9% на годишна база. При ориза ръстът е със 7.1%.

Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19.4% от общите разходи за нехранителни стоки и услуги.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес