Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайската икономика изненада със солиден ръст

17 юли 2023, 06:04 часа • 1444 прочитания

Икономиката на Китай е нараснала с 6,3% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г., сочат официални данни от понеделник, въпреки нееднозначното възстановяване след Ковид пандемията през последните месеци.

Националното статистическо бюро /НСБ/ в Пекин заяви, че икономиката "показва добра динамика на възстановяване".

"Тримесечия БВП нарасна с 4,5% на годишна база през първото тримесечие и с 6,3% през второто тримесечие", заяви говорителят на НСБ Фу Линхуей.

"Пазарното търсене постепенно се възстановява, предлагането на продукция продължава да се увеличава, заетостта и цените като цяло са стабилни, а доходите на жителите нарастват стабилно", каза той.

Анализатори, анкетирани от АФП, очакваха възстановяване от 7,1%.

Те обаче предупредиха, че данните ще бъдат подвеждащо завишени предвид ниската база за сравнение с обхванатата от пандемията 2022 г.

През същия период преди година, когато рестрикциите като внезапни спирания на движението, ограничаване на пътуванията и затваряне на фабрики бяха норма, Китай отбеляза 0,4% ръст на годишна база - един от най-ниските тримесечни показатели през последните години.

Допълнителни данни, публикувани в понеделник, показаха, че възстановяването на икономиката след пандемията е в застой, което вероятно ще засили призивите за по-големи икономически стимули, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Китайският президент нареди на военните да засилят бойната подготовка

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес