Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай иска ЕС да се откаже от митата върху китайски електромобили

24 юни 2024, 10:31 часа

Пекин иска ЕС да се откаже от налагането на високи мита върху вноса на китайски електрически превозни средства, тъй като двете страни са постигнали споразумение за нови търговски преговори. Това обяви китайският официоз Global Times, цитиран от Reuters.

Реклама

Временните защитни мерки, които ЕС обяви, се очаква да влязат в сила от 4 юли. Вносните мита могат да достигнат до 38,1% от стойноста на даден китайски електромобил, трябва да влязат в сила до 4 юли, докато блокът разследва това, което ЕС твърди, че са прекомерни и несправедливи субсидии за китайските производители на електромобили.

Китай многократно е призовавал ЕС да отмени митата, изразявайки готовност за преговори. Пекин не иска да бъде въвлечен в нова тарифна война, още засегнат от американските мита върху стоките, наложени от администрацията на Тръмп, но казва, че ще предприеме всички стъпки, за да защити китайските компании, ако натъпи такава.

ОЩЕ: Китайските автомобилни компании искат до 25% данък за конкурентите си от ЕС

Двете страни се съгласиха да подновят преговорите за митата след разговор между еврокомисаря Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Уанг Вентао в събота по време на посещение в Китай на министъра на икономиката на Германия, който заяви, че вратите за дискусия са „отворени“.

Най-добрият резултат от преговорите е ЕС да отмени решението си за тарифите преди 4 юли, обяви Global Times късно в неделя, като се позова на наблюдатели.

Снимка: iStock

Все по-протекционистичните ходове на ЕС ще предизвикат контрамерки от Китай, а ескалацията на търговските търкания ще доведе само до „губещи“ резултати и за двете страни, пише вестникът.

Митата трябва да се финализират на 2 ноември в края на антисубсидийното разследване на ЕС.

Търговската политика на ЕС става все по-протективна заради опасенията, че фокусираният върху производството модел на развитие на Китай може да го наводни с евтини стоки, тъй като китайските фирми се стремят да увеличат износа на фона на слабото вътрешно търсене.

ОЩЕ: Китайските производители отговориха на европейските мита

Китай отхвърли обвиненията за несправедливи субсидии или че има проблем със свръхкапацитета, заявявайки, че развитието на китайската електромобилна индустрия е резултат от предимствата в технологията, пазара и веригите за доставки на индустрията.

„Когато президентът на ЕК Фон дер Лайен обяви, че ще проучи новите енергийни превозни средства на Китай имах интуитивното усещане, че това не е само икономически, но и геополитически въпрос“, заяви Джан Яншен, главен научен сътрудник в Китайския център за Международен икономически обмен.

Снимка: iStock

„Лично аз смятам, че е несправедливо да се започне тарифна война, като се вземе предвид само степента на използване на капацитета и недостатъчното търсене“, добави той.

Въпреки че Пекин призовава за преговори, той също така посочи, че има готови ответни мерки, ако ЕК не отстъпи, и че смята Брюксел за изцяло отговорен за ескалиращото напрежение.

Global Times, който първи обяви, че Китай смята започване на антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо в Европа – което министерството на търговията обяви миналата седмица, че ще предприеме – също подкрепи антисубсидийно разследване на европейските млечни продукти стоки и тарифи за бензинови автомобили с големи двигатели.

ОЩЕ: Остра реакция на Пекин срещу новите европейски мита

„Изглежда вероятно Пекин да повиши митата до 25% за произведените в Европа автомобили с двигатели от 2,5 или повече литра“, заяви Джейкъб Гюнтер, водещ анализатор в MERICS.

„Свинското месо и млечните продукти вече са на масата за Пекин и вероятно повече селскостопански продукти ще бъдат застрашени“, добави той. „От ЕС има различни текущи разследвания, използващи новия инструментариум, който Брюксел е събрал, така че трябва да очакваме някакви мерки, насочени към изкривявания на китайски продукти, вариращи от медицински устройства до скенери за сигурност на летищата до стоманени тръби.“

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес