Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Европа може да намали зависимостта от руския газ?

08 март 2022, 11:25 часа • 7028 прочитания

Зависимостта на Европа от руските доставки на природен газ дава предимство на президента Владимир Путин, тъй като налагането на санкции над енергийния сектор в Русия, заради атаката над Украйна, директно ще удари страните от Европейския съюз.

План на Международната агенция по енергетиката (IEA), в която членуват 31 национални правителства, посочва как Европа може да намали зависимостта си от руския газ с 1/3 за година, като същевременно напредва към целите, заложени от Европейската зелена сделка, предава CNBC. Както е известно, страните от ЕС се стремят до 2030 година да намалят нетните емисии парникови газове с поне 55% спрямо нивата от 1990 година.

Препоръките на организацията са сходни с мерките, идващи от ЕС, които целят намаляването на вноса на руски газ с 80% през идните години.

Но затварянето на кранчето на руския газ в толкова кратки срокове е трудно начинание, посочват експерти. Това е така заради високата зависимост на ЕС от руския газ и заради ангажиментите, целящи ограничаване на емисиите парникови газове.

ЕС е внесъл 155 млрд. куб. метра природен газ от Русия през 2021 година. Това представлява близо половината (45%) от общия внос на газ и близо 40% от общото потребено количество, сочат данните на IEA. Заместването на природния газ с въглища е бързо решение на проблема, което е технически възможно, но няма да помогне на ЕС да постигне климатичните си цели.

Препоръките на IEA, които са озаглавени „План от 10 точки за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руския природен газ”, представляват серия от действия, имащи за предназначение да диверсифицират енергийните доставки в Европа, да засилят преходът към възобновяеми енергийни източници и да поставят фокуса върху енергийната ефективност.

„Никой не си прави илюзии вече. Това, че Русия използва своите ресурси от природен газ като икономическо и политическо оръжие показва, че Европа трябва да действа бързо за да бъде готова да посрещне значителна несигурност относно доставките на руски газ през следващата зима”, казва изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол в писмено изявление, посветено на плана.

Как да се заобиколи руския газ

Да не се подновяват договорите за доставка на газ от Русия. Понастоящем ЕС има договор с „Газпром”, руска международна компания, чийто мажоритарен собственик е руското правителство, за внос на над 15 млрд. куб. метра природен газ на година.

Този договор ще изтече в края на годината. Според Международната агенция по енергетиката, ЕС трябва да остави този и други договори за внос на газ да изтекат.

Замяна на изтеклите договори с Русия с такива, осигуряващи внос от други източници. Местният добив на природен газ и вносът от източници, различни от Русия, включително Азербайджан и Норвегия, ще се увеличат през следващата година с цели 10 милиарда кубически метра в сравнение с 2021 година.

Но според IEA, Европейският съюз трябва да отиде дори по-далеч, кто увеличи вноса си на втечнен природен газ. Това е природен газ, който е замразен до течно състояние, което позволява по-лесното му транспортиране по суша и вода.

Организацията препоръчва ЕС да увеличи доставките си на биогаз и биометан, но подобни вериги за доставки отнемат време за нараснат до необходимото ниво. Същото се отнася и за веригите за доставка на нисковъглероден „зелен“ водород, произведен чрез електролиза.

Увеличаване на запасите от природен газ. Газовите резерви дава на всеки регион сигурност при смяна на сезоните, екстремни събития или в случай на война. IEA ще има работен капацитет за съхранение, запълнен на 90% до 1 октомври, за да поддържа домовете топли през зимата.

Ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници, като вятърна и слънчева енергия. През 2022 година се очаква енергията от възобновяеми източници в ЕС да нарасне с 15% спрямо миналата година, тъй като са планирани повече разходи за нови соларни и вятърни съоръжения, а метеорологичните условия се очакват да бъдат благоприятни.

IEA препоръчва ускоряване на текущите проекти за възобновяеми енергийни източници, като реши проблемите с бавните процедури по издаване на разрешителни.

Това би изисквало назначаването на повече административни работници, което ще подобри комуникацията между властите, издаващи разрешителните, определяне на ясни крайни срокове и преминаване към дигиталните услуги чрез внедряването на приложения.

Запазване на съществуващите ядрени електроцентрали и използване на мощности за биоенергия в пълен капацитет.

Някои от съществуващите ядрени реактори в Европа бяха спрени през 2021 година за профилактика, но когато заработят отново през тази година ще допринесат за генерирането на чиста енергия.

Ядрените мощности генерират енергия без да отделят парникови газове. Очаква се през тази година новият ядрен реактор във Финландия да достигне търговски нива в продукцията си, което ще помогне на региона да постигне целите си по отношение на вредните емисии.

През 2022 година и следващата 2023 година се очаква някои ядрени реактори да бъдат извадени от употреба, но ако тези реактори продължат да оперират, това може да намали зависимостта на ЕС от руски природен газ.

 

Изглед над атомната електроцентрала Темелин в Чехия. Според Международната агенция по енергетика, съществуващите ядрени мощности трябва да останат активни за да се намали зависимостта на ЕС от руския газ;

Снимка: iStock

Освен това централи за биоенергия, които оперират на 50% капацитет трябва да бъдат впрегнати до пълните им възможности, сочат препоръките на IEA.

Защита на уязвимите потребители. Когато цените на енергията вървят нагоре, енергийните компании се справят добре, но в същото време някои потребители започват да се задъхват икономически. ЕС трябва да се подготви за подкрепа на потребителите с ниски доходи, като ги подпомогне в плащането на енергийните сметки.

В условията на високи цени на енергията на пазара, това може да стане чрез въвеждането на временни данъци върху прекомерно високите печалби на енергийните компании, като набраните средства да отиват за покриване на енергийните разходи на потребителите с ниски доходи.

Ускоряване на смяната на газови котли с термопомпи. Международната агенция по енергетиката призовава ЕС да ускори темпа на замяна на газовите котли с термопомпи в домовете.

Удвояването на скоростта на инсталиране на термопомпи в домовете ще струва на региона 16.3 млрд. долара (15 млрд. евро) и ще спести още 2 млрд. кубически метра газ през първата година. Би било идеално, посочват от IEA, едновременно с това и да се увеличат проектите за енергийна ефективност на домовете.

Ускоряване на програмите за енергийна ефективност за сгради и промишлени съоръжения. В момента около 1% от сградите в ЕС се преоборудват, за да бъдат по-енергийно ефективни всяка година. За да се постигне максимално въздействие, регионът трябва да се съсредоточи върху подобряването на ефективността на най-малко ефективните домове и нежилищните сгради.

Също така, IEA предлага ускоряване на инсталирането на интелигентни термостати, за да се намали търсенето на енергия. Внедряването може да се ускори чрез предоставяне на субсидии на домакинствата за инсталиране.

Домакинствата да намалят отоплението. Според IEA, ако потребителите намалят отоплението с 1 градус по Целзий, това има потенциала да намали търсенето на газ с 10 млрд. кубични метра.

Увеличаване на механизмите за надеждност на мрежата с ниски емисии. IEA препоръчва ЕС да се съсредоточи върху добавянето на гъвкавост към енергийната мрежа, както по отношение на устойчивостта през сезонни промени, така и в способността да се справя с краткосрочните скокове в търсенето.

Подобряването на надеждността и гъвкавостта на мрежата в бъдеще ще зависи от разнообразно портфолио от отговори, включително както технология за батерии, така и други широкомащабни, дългосрочни технологии за съхранение на енергия. Някои нисковъглеродни газове, произведени в ЕС, като биометан, нисковъглероден водород и синтетичен метан, могат да бъдат част от подобряването на надеждността на мрежата, но те няма да са достатъчни, за да отговорят на общите енергийни нужди.

Трябва да се отбележи, че планът на Международната агенция по енергетика бледнее в сравнение с новините за друг план, който се очаква ЕС да обяви във вторник, целящ да намали вноса на руски природен газ с 80% през следващата година.

Още: Германия може да продължи да разчита на въглища за да замени руския газ

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес