Кабинетът внася проекта на Закон за въвеждане на еврото, ето какво включва

3726
Кабинетът внася проекта на Закон за въвеждане на еврото, ето какво включва
Снимка: iStock

Министерският съвет прие проекта на Закон за въвеждане на еврото в България.

Това реши днес служебното правителство, а проектът на Закона за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ) цели да осигури гладко и безпроблемното въвеждане на еврото в България и да повиши прозрачността и информираността на гражданите и бизнеса за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

Още: Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

С предложения проект се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица у нас. Законопроектът определя принципа за защита на потребителите, принципа на информираност, принципа на ефективност и икономичност, принципа на прозрачност и принципа на приемственост и автоматично превалутиране на суми от левове в евро, съобщават от правителствената пресслужба.

С него се уреждат и правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда се период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути, за да се гарантира високо ниво на прозрачност на процеса и да се създаде възможност за адаптация на обществото. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

Още: Няма да има поскъпване заради еврото, можем да го въведем през 2025 г.: Румен Гълъбинов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Снимка: iStock

В ЗВЕРБ се предвижда, че еврото ще стане официалната парична единица на Република България от датата на отмяна на дерогацията за Република България по чл. 140, ал. 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Регламентира се и официалният валутен курс за обмен на лева за евро, а именно неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото, определен в Регламент (ЕО) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 г. относно валутните курсове към еврото на валутите на държавите- членки, които приемат еврото (OB, L 359/1 от 31 декември 1998 г.).

Още: Politico: България ще получи "не" от Европа за приемане на еврото

Конкретната дата и официалният валутен курс на лева към еврото се определят от Съвета на ЕС с единодушно решение на Република България съвместно с държавите-членки, чиято парична единица е еврото, като ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс 1.95583 е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г., с което беше възложено на българските институции ускоряване на консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната.

Курсът се поддържа вече четвърт век, благодарение на установения през 1997 г. валутен борд, когато курсът на лева бе фиксиран към германската марка, а при въвеждането на еврото в Германия бе преизчислен по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България беше разработен от специално създадена с тази цел междуведомствена работна група към Министерство на финансите, в която участваха всички министерства и заинтересовани институции и организации. В хода на работата по законопроекта, той беше многократно съгласуван, както в рамките на работната група, така и от експертните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, в които членуват представители на поднадзорните лица на Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, бизнесът, асоциации на потребителите, други неправителствени организации, представители на академичната общност.

Още: Примери как еврото може да ни усложни живота

Снимка: iStock

Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане на 25 март 2024 г. с 30-дневен срок за представяне на становища и предложения. Справката за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите предложения в резултат на проведените обществени консултации, е публикувана на интернет страницата на Министерството на финансите и на Портала за обществени консултации.

Проектът на закон е съгласуван и с Европейската комисия и Европейската централна банка, които са изразили своите положителни становища по него.

Още: "Политическата бъркотия може да отложи еврото в България": Западни медии следят с тревога и алармират

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ

Освободиха директора на Български енергиен холдинг

Инфлацията в САЩ се забави до най-ниския си годишен темп от над 3 години

Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас

Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Цените на петрола с пореден обрат

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

София напредва в класацията на най-добрите градове за живеене в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com