Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът прие водата в айрана да не е повече от 50%

09 май 2012, 13:59 часа • 4497 прочитания

Водата в айрана не трябва да е повече от 50%, а солта не повече от 0,8%. Това е записано в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която кабинетът прие днес на вносител, предаде БГНЕС.

Продуктите, които носят наименованието "прясно мляко", трябва да са получени от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация или стерилизация, в който се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко или термично обработено сурово мляко и обогатяване на млякото с минерални соли и/или витамини.

Минималното съдържание на мазнини в маслото трябва да е 80%, но може да има и масло с намалено количества мазнини, но с друго наименование. 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%.

"Наименованието "сирене" се използва за млечен продукт, претърпял или не процес на ферментация, преминал или не процес на зреене, получен чрез коагулация на млякото под действието на сирищен ензим или подходящи коагулиращи агенти и чрез частично отцеждане на суроватката. Съотношението между суроватъчни протеини и казеин не превишава това съотношение в млякото", пише още в наредбата.

Вероятно в първоначално предложения от Министерството на земеделието и храните текст ще има промени, свързани с това дали в едно и също предприятие ще могат да се произвеждат едновременно продукти от мляко и такива, в които са добавени растителни мазнини. Именно този текст предизвика бурни реакции сред млекопреработвателите, които дори се заканиха да излязат на протест, ако министерството не се откаже от тази крайна своя идея. Обмисля се това все пак да е възможно, но под контрола на Българската агенция за безопасност на храните. Какво точно ще бъде записано в този член от наредбата, обаче, ще стане ясно, едва когато тя бъде обнародвана в Държавен вестник.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес