Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът одобри и остатъка от "украинската помощ" за земеделците

15 октомври 2024, 14:59 часа • 439 прочитания

Служебното правителство одобри допълнителни 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" за т.нар. "украинска помощ" за земеделците за 2024 г. Средствата ще бъдат осигурени и изплатени към земеделските стопани в срок до 30 ноември 2024 г.

Отпуска се втори и последен транш

Става въпрос за остатъка от компенсацията, която е на обща стойност 325 милиона лева. Първият транш от 200 млн. лв. вече беше отпуснат на фона на предупреждения от бранша, че се готвят нови протести: При заявки за нови протести: Кабинетът отпусна 200 млн. лв. "украинска помощ" на земеделците.

"Средствата са изплатени на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство и производители на зърнени и маслодайни култури", отбелязаха от Министерски съвет.

Земеделците след това се срещнаха с финансовия министър Людмила Петкова и им беше обещан остатъкът от помощта.

Снимка: МЗХ

Това са парите, обещани от държавата за компенсиране на загубите, които браншът претърпя от вноса на аграрни култури от Украйна. Наименованията на тези схеми са „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

Още: "В протестна готовност": Земеделците си чакат парите по "украинската помощ"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес