Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгодно финансиране помага на бизнеса срещу скъпия ток

01 март 2023, 09:12 часа • 19231 прочитания

Производството на електроенергия чрез фотоволтаици е един от най-практичните начини за постигане на енергийна независимост. Нещо повече, изграждането на фотоволтаична електроцентрала може да превърне бизнесите в нетен продавач на ток, тъй като при определени условия електроразпределителните дружества у нас имат задължението да изкупуват произведената електроенергия. При това на цени, обикновено надхвърлящи пазарните.

Тази сравнително нова ниша е най-бързоразвиващият се компонент в производството на ток в Европа. Соларната енергия заема дял от 15.1% от брутното потребление на електроенергия от възобновяеми източници в Европейския съюз през 2021 година, сочат последните данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през 2008 година делът на соларната енергия е възлизал на едва 1%. Благодарение на бързото разпространение на тази технология, соларната енергия се превърна в третия основен източник на възобновяема енергия, като с по-висок дял в потреблението остават само вятърната енергия и хидроенергията.

Навярно една от причините за бума в соларната енергия се дължи на сравнително лесното инсталиране на фотоволтаични електрически централи. Това позволява на малки и големи бизнеси да избират този подход в търсене на по-устойчиво бъдеще за своите операции – нещо, което би станало далеч по-трудно когато говорим за частни проекти за вятърна и хидроенергия.

Цялостно решение за енергийна независимост на бизнеса

Всички бизнеси, които виждат потенциала на соларната енергия, могат да реализират инвестиционните си плановете с помощта на атрактивните предложения за финансиране на Интернешънъл Асет Банк.

Продуктите на финансовата институция „Асет Соларна Енергия” и „Асет Соларна Енергия – до 30 kWp” представляват инвестиционни кредити за юридически лица (микро-малки, средни и големи предприятия) и земеделски производители, предназначени за изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични електрически централи.

Интернешънъл Асет Банк, продължавайки активната си подкрепа на бизнеса в този сегмент, предложи на пазара кредит „Асет Соларна Енергия” за изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични централи върху покриви на сгради и/или терени. Този специализиран продукт беше създаден като естествено продължение на активната работа и дългогодишен опит на Банката в подобен вид кредитиране.

Кредитът е предназначен за покриване на собствени нужди на бизнеса от енергийните източници, но дава и възможност за продажба на произведената електроенергия.

Продуктът изпъква с висок процент на финансиране, достигащ до 90% от стойността на инвестиционните разходи, атрактивен лихвен процент, възможност за гратисен период за времето на изграждане на инсталацията, възлизащ на до 12 месеца и не на последно място - изключително висок максимален срок за изплащане на кредита, простиращ се до цели 144 месеца (с включен гратисен период).

За фирмите, които търсят възможност за централа с по-малка мощност, Банката е предвидила продукта „Асет Соларна Енергия – до 30 kWp”, осигуряващ финансиране до 90% от размера на инвестицията.

Освен за изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаични електрически централи и за закупуване на готова соларна мощност, изградена върху покриви на сгради и/или терени, инвестиционните кредити могат да се ползват и за възстановяване на вложени средства на собствениците или рефинансиране на кредит за изграждане на фотоволтаична централа, изградена върху покриви на сгради и/или терени; за обновяване на неефективни машини и съоръжения, част от оборудването и покупка на ново оборудване на фотоволтаична централа.

Бизнесите могат да се възползват от продуктите на Интернешънъл Асет Банк, предлагайки обезпечение, което отговаря на целите и плановете им, включително залог на вземанията по сключен договор за изкупуване на електрическа енергия с електроразпределително дружество. Има възможност да погасяване на кредита на равни вноски или по договорен план.

Освен всичко друго, изборът на един от двата продукта на Банката върви ръка за ръка с възможност за безплатно издаване на Асет Револвираща Кредитна Карта MasterCard на собственици/управители на фирмата. Кредитната карта е с преференциален лихвен процент от 10%, което е приблизително два пъти по-ниско ниво спрямо средните лихви по кредитните карти на родния пазар, като се издава с предварително одобрен кредитен лимит в размер до 10 000 BGN/5 000 EUR.

Енергийната независимост на бизнеса е тема, която ще става все по-всеобхватна в краткосрочен план. Инвестицията в собствена фотоволтаична електрическа централа е решение, което може да направи разликата за всяка фирма, решила да се развива по пътя на устойчивите бизнес модели, с помощта на Интернешънъл Асет Банк.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес