Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Италия е една от последните в Европа по консумация на хляб

17 октомври 2024, 11:12 часа • 389 прочитания

Италия е една от последните в Европа по консумация на хляб, става ясно от публикация на италианската агенция ANSA.

Статистиката

Годишното потребление на глава от населението в Италия е около 41 кг. Количество, което е значително по-ниско от отчетеното във всички други основни европейски страни, по-специално Румъния със 74 кг на човек, пише още медията, позовавайки се на информация на Асоциацията на индустриалните мелничари в страната. 

Припомняме, че наскоро според турски статистически данни се оказа, че Турция е страната с най-много консумация на хляб в света- близо 200 кг годишно на глава от населението, следвана от България със 131.1 кг. 

Хлябът -"герой" на Италия

В резултат на статистиката от Асоциацията на индустриалните мелничари призовават хлябът да се върне като "абсолютен герой на нашия хранителен модел", който трябва да бъде защитен и насърчаван. 

В допълнение към своята символична стойност, хлябът представлява и безценно културно наследство, подчертават от асоциацията, отбелязвайки, че в Италия има около 250 вида, които разказват историята на страната, нейните региони и нейните общности. ОЩЕ: България е втора в света по консумация на хляб

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес