Искат оскъпяване и при договорите за доставки, не само за строителство

2057
Искат оскъпяване и при договорите за доставки, не само за строителство
Снимка: БГНЕС

Индексация да се прилага и при договори за доставки, не само в поръчките за строителство, предлага министърът на енергетиката Росен Христов.  

В сайта strategy.bg е публикуван проект на постановление на МС за промяна в Методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация.

Разпоредба в нея предвижда възможност за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, при която съществено са увеличени цените на основни стоки и материали.

Досега такъв регламент е утвърден само при договори за строителство с аргумент, че съществено са увеличени цените на основните стоки и материали, които формират стойността на договора. Методиката за него бе одобрена в края на септември.

Още тогава от различни министерства постъпиха искания това правило да важи и за доставките, а служебният премиер обяви, че това може да стане чрез допълнение на методиката.

С исканата промяна сега се предвижда изменението на цената на договорите за доставка да се прилага само при разлика в стойността на индексите над 5%. Изменение няма да се допуска, ако в договора или съответно рамковото споразумение са включени клаузи, предвиждащи ред и условия за изменението му, различно от посоченото в методиката за индексация.

Кой ни оскъпи азерския газ - Росен Христов замълча

Доставките на газ се извършват от търговци или производители. Проблемът не е от къде се купува, а когато се купува чрез непрозрачни про...

„Мотивите за приемане на разпоредбата на чл. 117а, ал. 1 от ЗОП, както и на методиката за изменение на цената на договор за обществена поръчка за строителство и рамково споразумение за строителство в резултат на инфлация, са свързани с прогресиращото нарастване на цените в целия производствен сектор от началото на 2021 г. Ако за последните 20 г. (2001 - 2020) средногодишната производствена инфлация в Република България по данни на Националния статистически институт е 3.99%, то към 31.12.2021 г. общият индекс на цените на производител в промишлеността (Евростат код В_ТО_Е36) бележи ръст от 33.7 пункта спрямо стойностите към 31.12.2020 г. (от 109.4 на 143.1), което свидетелства за инфлация от 30.78 %. В средногодишен план инфлацията в промишлеността през 2021 г. спрямо 2020 г. е 16.36 %“, се сочи в мотивите на министъра.

Размерът на промяната в цената ще се определя по формула, сходна на тази при строителството, само че базирана на различен индекс (на цени на производител) и без теглови коефициент.

И при доставките ще важи правилото, че за определяне на промяната в цените се съпоставят индекса към датата на офертата и индекса към месеца, в който се преизчисляват.

Срокът за обществено обсъждане на министерското постановление изтича на 22-ри декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ

Освободиха директора на Български енергиен холдинг

Инфлацията в САЩ се забави до най-ниския си годишен темп от над 3 години

Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас

Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Цените на петрола с пореден обрат

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

София напредва в класацията на най-добрите градове за живеене в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика