Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Инхаус" процедурите отиват в историята

14 декември 2022, 15:25 часа • 3249 прочитания

По предложение на служебното правителство депутатите приеха промени на първо четене в Закона за обществените поръчки, с които се забранява превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. "инхаус" процедури.

Изпълнителят вече ням да може да превъзлага предмета на договора или дори части от него на други лица. Той ще трябва да декларира, че може да изпълни поръчката със собствен ресурс и да публикуват в Регистъра на обществените поръчки сключените договори и анексите към тях заедно с приложенията. 

Предвиждат още мониторинг и изпращане на информация на контролните органи като АДФИ и Сметната палата, което е част от изискванията на Брюксел да допусне втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Бившата шефка на "Автомагистрали" със становище за "корените на инхауса"

Предложенията целят да се намали броят на процедурите на договаряне без обявление, както и на поръчките, възложени при само една оферта.

В законопроекта също се предлага поръчките над 5 млн. лева да минават през вътрешен контрол, който ще се осъществява от одитори. Предлага се мониторингът да се извършва по определени индикатори, а получените данни да се предоставят на органите за последващ контрол за извършване на проверки. Информацията от мониторинга ще се изпраща и на Комисията за защита на конкуренцията.

Заради порочното прилагане на т.нар. "ин хаус" възлагане се предлага забрана за превъзлагане на предмета на договора или части от него на други лица, както и санкция за нейното нарушаване.

С други промени се предлага отмяна на изключенията за обществени поръчки, които се отнасят до договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждането на ограда по границата, закупуване на лекарства от болници и възлагането на дейности в горски територии за създаване на гори, добив на дървесина и недървесни горски продукти.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес