Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в еврозоната се ускорява над очакваното. Какво ще стане с лихвите?

31 май 2024, 13:36 часа
Реклама

Инфлацията в еврозоната се повиши повече от отчакваното до 2,6% през май, обяви статистическата агенция Евростат в петък. Въпреки това по-високите от очакванот данни не повлияха на пазарните прогнози за намаляване на лихвения процент от Европейската централна банка през следващата седмица, предава CNBC.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха повишение от 0,1 пр.п. спрямо данните от април от 2,4%.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергоносителите, алкохола и тютюна, нарасна до 2,9% от 2,7% през април.

ОЩЕ: Инфлационните очаквания на потребителите паднаха до най-ниското ниво от септември 2021 г.

Публикуването на данните идва в момент, когато се очаква ЕЦБ да намали лихвените проценти на заседанието си на 6 юни. Това ще бъде първото намаление от 2019 г.

Малко вероятно е днешните данни да променят плана на базираната във Франкфурт банка да намали депозитната си лихва през следващата седмица от сегашното рекордно високо ниво от 4%. Централните банкери да предвиждат възобновяване на дезинфлацията през 2024 г. и 2025 г., те са категорични, че ще бъдат предпазливи при обмислянето на по-нататъшни понижения.

Всяко отклонение от намалението от 25 б.п. на срещата на ЕЦБ през юни би било голям шок за пазарите след седмици на ясни сигнали от централните банкери.

Снимка: iStock

Въпреки че основната инфлация се увеличи през май, се прогнозират колебания в темпа през следващите месеци заради базовите ефекти от енергийния пазар и отпадането на правителствените схеми за фискална подкрепа в целия блок.

Като цяло заглавната цифра се охлади значително от пика си от 10,6% през октомври 2022 г., като остава под 3% в продължение на осем поредни месеца.

Членовете на ЕЦБ обаче може да обърнат по-голямо внимание на темпа на инфлация на услугите – ключов индикатор за вътрешния инфлационен натиск – който се повиши до 4,1% от 3,7%.

ОЩЕ: Ройтерс: Три намаления на лихвите ще предприеме ЕЦБ до края на годината

Служителите също трябва да публикуват своя последен кръг от прогнози за инфлацията и растежа на срещата следващата седмица, предоставяйки повече указания за темпото и нивото на потенциалните съкращения през тази година.

Пазарите прогнозират две намаления на разходите по заемите през тази година, като вероятността за трето е 1:3. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви миналата седмица, че паричната политика ще трябва да остане рестриктивна до края на 2024 г., като повечето му колеги от финансовата институция са съгласни.

По-рано през седмицата бяха публикувани и доклади за инфлацията във водещите европейските икономики, като потребителските разходи се повишават през май в страни като Германия, Франция и Испания.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес