Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Да не се драматизира с украинското зърно

15 септември 2023, 08:00 часа
Реклама

Да не се драматизира ситуацията с украинското зърно. Това коментира главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия по повод отмяната на забраната на украинското зърно. 

Според него е редно да се говори с числа. ОЩЕ: Парламентът прие отпадане на забраната за внос от Украйна (ВИДЕО)

„Много е важно, ако в даден бранш има много голям шок от някакво непредвидено външно събитие, независимо дали е бедствие, дали е война и има много рязка промяна в икономическите условия и в разходите - да има целенасочена помощ, която да компенсира щетите и разходи, понесени именно заради такъв тип външни шокове и явления“, смята икономистът.

Според него по отношение на пшеницата внос от Украйна няма. „При слънчогледа ситуацията е друга. Когато има добри условия и има повече внос на слънчоглед, има повече износ на олио“, добави Богданов. 

Могат ли без драма зърнопроизводителите?

Междувременно представител на бранша в лицето Радостина Жекова каза,че е протестират, за да си защитят гражданската позиция. Тя също заяви, че обича цифрите. "Ще използвам момента да кажа това, което беше изнесено 2.5 млрд. лв. печалба е пръсната на 70 хил. производители. Второ, по данни на финансовото министерство 2 млрд. са субсидиите. Ако 2 млрд. сме получили под формата на субсидии, ако 2 млрд. са ни печалбите, значи, че тези печалби сме ги калкулирали само от субсидии", коментира още тя. Жекова отчете, че производството за последната година е изключително скъпо.  ОЩЕ: Кулеба: Украйна очаква ЕК да удържи на думата си за зърното

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес