Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция ще облага с данък пътниците на круизните кораби, за да ограничи туризма

09 септември 2024, 10:38 часа • 490 прочитания

Гърция планира да наложи такса от 20 евро на туристите, посещаващи с круизни кораби островите Санторини и Миконос през пиковия летен сезон. Целта е да се предотврати прекомерния туризъм, заяви в неделя, 8 септември, премиерът Кириакос Мицотакис.

Гърция разчита в голяма степен на туризма, който е основният двигател на икономиката й. Но някои от най-популярните дестинации, включително Санторини, идиличен остров с причудливи села и девствени плажове с 20 000 постоянни жители, рискуват да бъдат съсипани от масовия туризъм.

Още: Доматите или лозята? Гърците скоро ще избират кое да поливат

Говорейки на пресконференция ден след като очерта основните икономически политики за 2025 г., Мицотакис поясни, че проблемът с прекомерния туризъм е само в няколко дестинации и в определени седмици или месеци от годината. "Круизното корабоплаване натовари Санторини и Миконос и затова продължаваме с интервенции там", добави той.

Част от приходите от данъка върху круизните кораби ще бъдат върнати на местните общности, за да бъдат инвестирани в инфраструктура, допълни гръцкият премиер.

Още: От чудо на природата в чудовище: Ще оцелее ли Санторини след туристите

Правителството също така планира да регулира броя на круизните кораби, които пристигат едновременно в определени дестинации, като трябва да бъдат затегнати и правилата за опазване на околната среда и справяне с недостига на вода.

Припомняме, че на Санторини местните жители протестираха за ограничаване на туризма, подобно на местните общности в други популярни дестинации като Венеция и Барселона.

Още: Санторини се задъхва от много туристи

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес