Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвят само козметични промени по актуализацията на бюджета?

10 ноември 2014, 08:41 часа • 17389 прочитания

Редовният кабинет ще изтегли внесеният от служебното правителство проект за актуализация на бюджета*, ще нанесе дребни корекции и ще го внесе отново. Това заяви председателят на временната бюджетна комисия в 43-то Народно събрание Менда Стоянова. Тя обясни, че числата, които са били записани, няма да бъдат много променяни. Това е така, тъй като те отразяват правилно картината.

В актуализацията не са предвидени пари за изплащане на негараните влогове в КТБ. Става дума за разходите на НЗОК до края годината,127,5 млн. лв. за допълнителни разходи на Министерството на вътрешните работи за изплащане на увеличените заплати и още 35 млн. лв. за социални помощи.

Средствата на общините и държавните учреждения са гарантирани с държавни ценни книжа, обясни още Стоянова в ефира на БНТ. Тя добави, че парите, които могат да бъдат загубени от сфери като енергетиката и военно-промишления комплекс, може да и да се окажат негативно влияние.

От думите на депутата от ГЕРБ стана ясно, че Фондът за гарантираните на влоговете предвижда изплащането на гарантираните депозити от 4 декември да става в 10 банки. Те ще бъдат избирани по признака "най-широка клонова мрежа". Клиентите на останалата без лиценз банка ще бъдат разрпределени механично на база ЕГН.

Според Стоянова най-големият ефект от случая КТБ е доверието. Тя добави, че няколко държавни дружества не са си свършили работата. Това може да се е случило заради - недобрите правила и недостатъчната компетентност или умишлено затаряне на очите.

По въпроса за оставката на управителя на БНБ Иван Искров беше обяснено, че само и единствено той може да реши кога да бъде подадена тя. Депутатът от ГЕРБ добави, че по закон Централната банка е изключително независим орган - факт, който се крепи и надзирава от Европейската централна банка. 

Новият министър на финансите Владислав Горанов беше защитен с думите, че "може да се справи със ситуацията". Според Стоянова двамата със Симеон Дянков са различни, но са призвани да водят консервативна политика.

По отношение на това кой ще бъде заместник-министър, беше прогнозирано, че Кирчо Киров ще остане да остане да отговаря за разходната част. Същевременно очакванията на депутата от ГЕРБ са Теменужка Стоянова - досега зам.-министър по приходната част, да се справи със ситуацията в енергетиката.

 

*Проектът за актуализация на кабинета "Близнашки" предвижда намаляване на планираните приходи в хазната с 1.06 млрд. лв. и допускане на допълнителни разходи в размер на 448.5 млн. лв. Според разчетите дефицитът по държавния бюджет е 4%. Дългът стигаше 4.5 млрд. лв. За покриване на извънредния дефицит се предвиждаше нов дълг в размер на 1.6 млрд. лв. и допълнителен нов дълг от 2.9 млрд. лв. за оказване на ликвидна подкрепа на КТБ (2 млрд. лв.) и ПИБ (900 млн. лв).

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес