Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горивата и цените им заради Близкия изток: Визията за България от директора на БПГА

03 октомври 2024, 07:35 часа • 1343 прочитания

Зависи какво ще се случи в Близкия изток. Горе-долу сегашният риск е включен в цената на петрола – тя достигна до 76 долара за барел, после малко падна. Но рискът от атака срещу Иран и ядрените му съоръжения още не е калкулиран – надявам се да не се стигне до това. Това заяви главният изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев.

Малко прекалено – така Бенчев коментира някои прогнози за цена на петрола от 100 долара за барел. Според него, може да видим цени от около 85 долара на барел.

Относно украинските атаки срещу руски петролни мощности Бенчев прогнозира, че едва ли ще има драматични шокове в цените. Той обоснова гледната си точка с факта, че няма и чак толкова огромно търсене на горива за икономиката на Китай, а и за Европа. Припомняме, че през тази година в Китай имаше рекордни спадове в търсенето на горива.

Още: Заради атаката на Иран: Рязка промяна в цената на петрола

Важното е да има предвидимост – например изтича в края на годината дерогацията за руски пропан-бутан, но го знаем и сме подготвени. Затова се обърнах към всички политици – не правете резки движения, това е коренът на всички проблеми, обясни Бенчев и отрече, че ще има някакво голямо поскъване на пропан-бутана. Той каза и друго – че дори по негови наблюдения има сериозни разлики в цените на една и съща верига, в София например посочи разлика от 7 стотинки на литър в рамките на "Цариградско шосе".

Цените на горивата в България

Съгласно специализирания сайт fuelo.net, средната цена на бензин А95 е 2,48 лв. на литър. Средната цена по вериги варира от 2,31 лв. на литър до 2,54 лв. на литър. А Бенчев подчерта, че в България цените на горивата остават най-ниски – като абсолютна стойност, не покупателна.

2 години по-късно: КЗК няма да санкционира бензиностанции заради паниката с горива

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес