Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямото чакане продължава - Искров не подаде оставка

19 юни 2015, 19:00 часа • 10959 прочитания

До края на работния ден в деловодството на Народното събрание няма депозирана оставка на управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров, предаде БГНЕС.

Припомняме, че днес се навършва една година, откакто Корпоративна търговска банка (КТБ) беше поставена под специален надзор от БНБ.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова вече публично призова Иван Искров да подаде оставка до 19 юни. "Ако на 19 юни Иван Искров не подаде оставка, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова.

Думите на Стоянова бяха изречени на 4 юни, след като Комисията по бюджет и финанси прие единодушно новите правила за избор на управител на БНБ. Тогава тя разясни, че с Искров имали уговорка в момента, в който се внесе и една кандидатура за управител на БНБ, той да си подаде оставката. Двамата определили датата 19 юни.

Час след думите на председателя на бюджетната комисия от БНБ буквално й се сопнаха и заявиха, че "никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка", казаха от централната банка тогава.

На 17 юни в Народното събрание бяха внесени четири кандидатури за мястото на Иван Искров. За поста на гуверньор ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Виктор Йоцов и Бисер Манолов.

Оттук нататък процедурата е следната – кандидатурите трябва да бъдат качени на сайта на парламента, а седем дни по-късно да има изслушване в комисията по бюджет и финанси и избор в пленарната зала. За да се случи обаче това е необходимо настоящият гуверньор на БНБ Иван Искров да подаде оставка. В противен случай избор на нов управител може да има не по-рано от 10 юли.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес