Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ предложи наддоговаряне на програма Restore от ПВУ

14 август 2024, 15:51 часа • 546 прочитания

Енергийната комисия обсъди наддоговаряне на програма Restore от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), одобрен още през 2022 г.

Припомняме, че през януари 2023 г. Министерският съвет бе задължен да предприеме действия, с които да намали предвидения бюджет за финансиране на програмата и да преработи схемата в такава за батерии за физически и юридически лица с интензитет на помощта - 50%. След това решение едва септември 2023 г. с правителствено решение схемата е изменена в пълно изпълнение на решението на Народното събрание.

Кой повдигна въпросът за наддоговаряне?

Въпросът за наддоговаряне на програмата повдигна председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Делян Добрев по време на изслушването на министъра на енергетиката Владимир Малинов за напредъка по програмата. 

Твърденията на Добрев са за съществуването на проекти, които може би ще бъдат одобрени, но тъй като се присъединяват на високо напрежение и трябва да изградят подстанция и няма да успеят в сроковете, които са поставени, с което  страната ни рисуква да загуби средства по ПВУ.

"Честа практика, където имаме съмнения, че няма да бъдат усвоени средствата до край е да бъдат наддоговорени средствата с 25%,т.е. ако вашият бюджет е 590 млн. евро, е възможно вие да го наддоговорите, за да сме сигурни, че ще усвоим максимална част от тези пари", каза Делян Добрев. ОЩЕ: Правителството бърза с проекта за батерии, които да ни дават ток в случай на нуждаи

Идеята на министъра

Междувременно министърът на енергетиката Владмиир Малинов коментира друга идея -  вместо наддоговоранято да бъде договорен ресурсът, който имаме, но в първата една трета от периода да бъде изискано кои от тези проекти имат разрешение за строеж и в случай на липсата на такива, да бъдат вкарани други проекти от резервния списък, които имат такова разрешение. 

"Общият размер на финансовата помощ, който предвиждаме, ще бъде 590 млн. евро, като минимум 3000 мегаватчаса предвиждаме да бъде предоставена на Електропреносния оператор, като максимално допустимата помощ на 1 мегаватчас, изградена мощност, ще бъде в размер на 190 хил.", каза още Малинов. 

Дебатът

От своя страна Радослав Рибарски от ПП-ДБ смята, че тези неща ще внесат неразбория в цялата програма. 

Драгомир Стойнев от БСП пък посъветва министъра все пак да се проведат разговори с министъра на финансите. ОЩЕ: Можеше да е България: Румъния спечели завод за батерии и 8000 работни места (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес