Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" години наред саботираше разширяването на Чирен: Говори енергиен експерт

14 август 2024, 08:15 часа • 2342 прочитания

Руският газов монополист "Газпром" години наред саботираше проекта по разширяването на газохранилището в Чирен. Сега пак се случва същото. Това мнение изрази енергийният експерт Мартин Владимиров, който е част от Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Нова телевизия. Той коментира акцията на европейската прокуратура в „Булгартрансгаз“.

ОЩЕ: Заради "Боташ": Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"

Владимиров обясни, че европейската прокуратура разследва начина, по който е проведена обществената поръчка за разширяване на газохранилището в Чирен, тъй като има завишаване на себестойността на договора, което буди съмнение. Освен това има бутане на една фирма спрямо друга.

„За пореден път се наблюдава огромна концентрация на държавни средства в малка група фирми. Накрая стоят същите олигархични мрежи, които последните години помагаха на Русия да затвърди позицията си на този пазар“, каза Владимиров.

Попитан смята ли че директорът на „Булгартрансгаз“ е участвал в тези мрежи, енергийният експерт отговори, че не може да каже, това ще каже разследването. „През последните години „Булгартрансгаз“ и директорът са участвали в много проекти, но дали става въпрос за договаряне на този търг ще покаже разследване“, аргументира се той.

ОЩЕ: "Третират се едни играчи за сметка на други": Енергиен експерт каза защо европрокуратурата влезе в "Булгартрансгаз"

На въпрос застрашено ли е газохранилището в Чирен, Владимиров каза, че не може да се даде конкретен отговор. „Необходим е детайлен анализ. Важно е да се отбележи, че проектът ще се забави, а това е ключово за деверсификацията ни“, каза той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес