Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Газ от САЩ за Европа, за да спре руският: Плащаш повече, получаваш повече

09 август 2024, 07:30 часа • 1650 прочитания

Когато издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин започна военната инвазия в Украйна, Европа обеща да се откаже от руския природен газ, но въпреки това все още го купува.

От началото на войната в Украйна месечният внос на руски втечнен природен газ (LNG) остава почти непроменен, вариращ от 850 000 до 1,6 милиона метрични тона. Тези данни са предоставени от Bloomberg. Фактът, че Европа все още купува това гориво, показва колко трудно е за световния енергиен пазар напълно да се откаже от руския газ.

Делът на Русия в европейския внос на газ намаля рязко с избухването на военните действия в Украйна. Преди това Европа внасяше повече от 40% от синьото гориво, което консумираше от Русия, главно чрез тръбопроводи. За страните от континента Москва беше най-големият доставчик на енергийни ресурси.

Още: През България: Турция иска да увеличи износа на газ за Европа

До края на миналата година Европа е внасяла приблизително 15% от общия си закупен газ от Русия: 9% идват по тръбопроводи и 6% като LNG. Това се различава значително от данните за първото тримесечие на 2021 г., когато вносът на газ от тръбопроводи представляваше 43%, а вносът на втечнен газ - 4% от общото потребление. "Това означава, че някои страни членки, които не бяха в състояние или не желаеха да се откажат от зависимостта си, остават уязвими за Русия, която превърна вноса на енергия в средство за натиск", пишат през юни анализатори от института Брукингс.

Приятелството е приятелство, сиренето е с пари

Фактът, че Европа продължава да внася руски газ, отчасти се обяснява с промените в структурата на търсенето на това гориво. САЩ, които миналата година станаха водещият износител на LNG, пренасочиха значителна част от износа си към други страни.

През юни 2022 г. Съединените щати доставиха за Европа повече газ от Русия за първи път. Но след това разликата в обема на доставките на LNG между двете страни намаля.

Още: Меркел е знаела, че Путин ще изнудва Европа с газ, но не е сторила нищо?

Тази година разликата в обемите на доставките за континента все повече намалява. За сравнение: в края на януари Европа е внесла 5,2 милиона тона LNG от САЩ и само 1,5 милиона тона от Русия. Това се обяснява основно с факта, че американските доставчици изпращат гориво на места, където плащат повече, тоест в Азия, където цените са по-високи от европейските заради летните жеги. Спот товарите LNG за доставка до Северна Азия бяха на цена от 12 долара за милион британски топлинни единици през седмицата до 26 юли, съобщи Reuters. Това е със 17% по-висока от цената на спот пратките, доставени до Европа.

Според аналитичната фирма Rystad в края на юни вносителите от Япония, която е един от основните купувачи на LNG, активно са търсили спот доставки. Това означава, че търсенето е нараснало повече от предвиденото от вносителите при сключването на дългосрочни договори.

Азия се превърна в "предпочитаната дестинация" за американски газ с доставки през август и септември, пише старши анализаторът на Rystad Масанори Одака.

Още: Русия изпревари САЩ като водещ доставчик на втечнен газ за Европа

Автор на статията: Хуйлен Тан, за The Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес