Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Financial Times: ЕС отказва да подкрепи Унгария и Словакия в казуса с "Лукойл" и Украйна

25 юли 2024, 13:04 часа • 4334 прочитания

Опитите на Унгария и Словакия да въвлекат ЕС в спора с Украйна, се провалиха. Според Financial Times Европейската комисия е отложила искането си да призове Киев да отмени наложените санкции срещу руската петролна компания „Лукойл“.

Спорът

Мминалата седмица Словакия и Унгария заявиха, че са спрели да получават руски петрол от "Лукойл". Става въпрос за доставки с транзит през Украйна - по петролопровода "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа. Южното му крило стига до Унгария, Словакия и Чехия.

Още: Будапеща: България ни предложи помощ заради спрения транзит на петрол през Украйна

И Братислава, и Будапеща отбелязаха, че продължават да получават петрол от други руски компании. Въпреки това двете страни обявиха, че енергийната им сигурност е застрашена от действията на Киев. През юни Украйна наложи забрана за транзит на ресурси от "Лукойл" през своята територия.

На 5 декември 2022 г. беше наложено ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, но петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Унгария, Чехия и Словакия, които внасят петрол от Русия през тръбопровoдни връзки, получиха изключение от ембаргото. Дерогацията по отношение на вноса на руски петрол по тръбопроводи е до декември 2024 г., което означава, че от 1 януари 2025 г. нефтът по южното крило на "Дружба", така или иначе, ще спре и трите страни ще трябва да търсят алтернативни маршрути и източници.

Източник: "Лукойл"

Още: Главчев не посмя да се разграничи от путинистката политика на Унгария като председателка на ЕС

ЕК ще се нуждае от "повече време" за оценка на ситуацията

Така Будапеща и Братислава се обърнаха към Европейската комисия, която се занимава с търговската политика на ЕС, за започване на консултации по търговско споразумение с Украйна. Валдис Домбровскис - комисарят на ЕС по търговията - обаче заяви пред Financial Times, че Брюксел ще се нуждае от повече време, за да събере доказателства и да оцени правната ситуация.

На вчерашната среща на търговските представители на държавите членки 11 страни са подкрепили неговото мнение и нито една не е застанала на страната на Унгария и Словакия, казват трима дипломати пред FT. Един от тях добавя, че търговското споразумение с Украйна включва разпоредба за сигурност, която би могла да позволи прекъсване на доставките.

Още: Близък до Путин източник: Унгария пострада малко от санкциите на Украйна за "Лукойл"

Киев твърди, че по тръбопровода тече същото количество петрол, както преди, благодарение на други руски компании. Руският петрол представлява 35-40% от входящите ресурси на единствената рафинерия в Словакия. Продуктите, произведени от този нефт, се изнасят за Украйна и много централноевропейски страни по силата на друго изключение, предоставено до 5 декември.

Словашкият президент Петер Пелегрини заяви, че Братислава „трябва да реагира“, ако Украйна не промени позицията си по отношение на „Лукойл“.

Доставките на "Лукойл", преминаващи през Украйна, представляват около 25-30% от вноса на петрол в Унгария. Страната призова Европейския съюз да посредничи при разрешаването на ситуацията. Будапеща твърди, че ако не може да бъде постигнато споразумение, има шанс да започне арбитраж. Външният министър Петер Сиярто заплаши също, че Унгария ще блокира европейския механизъм за финансова помощ за Украйна, предназначена за покупка на оръжие, ако Киев не преосмисли решението си.

Още: Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес