Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС и Сърбия подписват сделка за доставка на литий

19 юли 2024, 12:04 часа • 672 прочитания

ЕС и Сърбия ще подпишат днес споразумение за доставка на литий за производство на батерии. Меморандумът ще бъде подписан в рамките на среща между сръбския президент Александър Вучич, германския канцлер Олаф Шолц и заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович.

Това се случва броени дни, след като Белград реши да възобнови проект за изграждане на литийна мина, предаде АФП.

Литият е стратегически ценен метал, който е от решаващо значение за производството на батерии за електромобили. Това прави суровината ключов фактор за подпомагане на водещия автомобилен сектор на Германия да премине към по-екологично производство.

Още: Светът е изправен пред недостиг на критични минерали

Огромни залежи

Сърбия разполага с огромни залежи на литий в близост до западния град Лозница. Именно там спорният проект за добив, управляван от англо-австралийския миннодобивен гигант Rio Tinto, е постоянна политическа разломна линия в балканската страна през последните години.

Правителството даде зелена светлина на минния проект да възобнови дейността си по-рано тази седмица, след като през 2022 г. отмени разрешенията, предоставени на Rio Tinto, след масови протести във връзка с опасения за околната среда, пише БГНЕС.

Съобщението бе направено, след като миналата седмица Конституционният съд на Сърбия постанови, че отмяната на разрешителните „не е в съответствие с конституцията и закона“. По този начин беше проправен пътя на правителството да възобнови проекта.

Още: Като руския газ: ЕС може да стане зависим от китайските батерии

Вучич заяви, че опазването на околната среда ще бъде приоритет, след като получи нови гаранции от компанията.

"Предстои ни важен работен ден, ден, който ще окаже голямо влияние върху многобройни аспекти от бъдещето на нашата страна и ще даде силен тласък на укрепването на отношенията между Сърбия и Германия“, написа сръбският президент в Instagram.

Rio Tinto заяви, че сръбските запаси от литий в Лозница могат да произвеждат приблизително 58 000 тона годишно, което е достатъчно за 1,1 млн. електрически превозни средства.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес