Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоминистърът: Разораването на дюните е язва, контролът е в наказанията

25 април 2023, 08:20 часа • 1224 прочитания

Разораването на дюните е язва. Единствено контролът е важен и съставянето на наказателни постановления. Това заяви служебният екоминистър Росица Карамфилова пред bTV за готовността на държавата да вземе мерки за опазване на курортите по Черноморието. 

Тя уточни, че първата стъпка за опазването на дюните е да бъдат картирани и да бъдат включени в специализираните карти. Опазването на дюните е отговорност и на Министерство на туризма, и на МРРБ. Трябва да се опазват дюните с комплексни мерки, каза Росица Карамфилова.

Карамфилова добави още, че дейностите по проверки в Черноморието не са спирали. Фокусът на регионалните инспекции в Бургас и Варна ще бъдат насочени да се провери какво е качеството на морската вода и да се сложи точка за замърсяването. Ще бъде приложена цялата строгост на екологичното законодателство, допълни министърът на околната среда и водите.

Относно санкциите спрямо България заради мръсния въздух и фините прахови частици, Карамфилова отбеляза, че е възможно да се заведе нов иск срещу България, но имаме напредък относно фините прахови частици. Сега амбицията трябва да бъде още по-голяма, защото направихме крачка в борбата със санкциите, добави екоминистърът.  Тя обясни, че през март месец съдът на ЕС прие решение, че е недопустима жалбата на ЕК за санкции спрямо България.

Тя уточни, че МОСВ получава и многократни сигнали за замърсяване, като реагира на тях.

Още: Росица Карамфилова: Необходими са инвестиции за намаляване на въглеродния отпечатък

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес