Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Потреблението на изкопаеми горива достигна нов рекорд

20 юни 2024, 10:04 часа

Потреблението на изкопаеми горива в света и въглеродните емисии са достигнали исторически рекорд през 2023 г., въпреки лекото намаляване на дела на този тип горива в енергийния микс. Изводът е от доклада Статистически преглед на световната енергетика на професионалното обединение Институт по енергетика, предаде Ройтерс.   

Реклама

Нарастващо търсене

Нарастващото търсене на изкопаеми горива въпреки разпространението на възобновяемите енергийни източници може да се окаже пречка за преминаването към по-нисковъглеродна енергия в усилията за ограничаване на повишението на световните температури. 

Изминалата 2023-а бе първата пълна година, през която руските енергийни суровини бяха отклонени от Запада след инвазията на Москва в Украйна, както и първата година без значителни ограничения заради пандемията от КОВИД-19. 

Още: В САЩ са готови да намалят употребата на въглища до рекордно ниски нива

Общото световно първично потребление на енергия е достигнало рекордните 620 екзаджаула (1 екзаджаул е равен на 10 на 18-та степен джаула - бел. ред.), а емисиите въглероден диоксид са надвишили 40 гигатона за първи път в историята, посочва докладът.  В година, през която видяхме приносът на възобновяемите източници да достига нов рекорден максимум, непрекъснато повишаващото се световно търсене на енергия означава, че делът на енергията от изкопаеми източници остава на практика непроменен, посочва Саймън Вирли от консултантската компания KPMG. 

Регионални различия

Докладът отчита промени в тенденции при използването на изкопаеми горива в различните региони. В Европа например делът им е спаднал под 70 процента за първи път от Индустриалната революция насам.   

"В развитите икономики наблюдаваме признаци, че търсенето на изкопаеми горива достига пика си, което контрастира с икономиките от Глобалния юг, за които стремежът към икономическо развитие и подобряване на качеството на на живот продължават да стимулират растежа на изкопаемите горива", казва ръководителят на Енергийния институт Ник Уейт. 

Още: Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Институтът, заедно с консултантските компании KPMG и Kearney публикуват годишния доклад от 2023 година. Миналата година те поеха тази дейност от BP, която издаваше важния за професионалистите в бранша доклад от 50-те години на миналия век.  

Почти целият ръст на търсенето в Индия през 2023 г. се дължи на изкопаемите горива през 2023 г., се посочва в доклада, а в Китай използването на изкопаеми горива се е увеличило с 6 процента до нов максимум. 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес