Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра идея ли е да вземеш потребителски кредит, за да погасиш други задължения?

02 юни 2024, 16:39 часа • 468 прочитания

Имате заем с твърде висока лихва или няколко малки кредита, които ви е трудно да управлявате? Може би се чудите дали е добра идея да вземете друг кредит, с който да погасите всичките си задължения и да намалите стреса от плащането на множество месечни вноски.

В зависимост от естеството на вашите дългове, цялостното ви финансово състояние и наличните лихвени проценти, една опция, която си струва да обмислите, е използването на потребителски кредит за изплащане на дълговете ви.

Потребителски кредит може да вземете както лично от банка, така и от онлайн доставчици, като tbi bank. Ако да речем, имате няколко малки заема, може да ги обедините в едно общо задължение, като това не само ще опрости управлението на дълга, но и ще ви спести пари от лихви. В tbi bank може да направите това изцяло онлайн чрез сайта или мобилното приложение на компанията. Ако пък някога сте взели пари назаем при не особено изгодни условия, то тогава може да изтеглите потребителски кредит от tbi bank с по-достъпни и по-лесно управляеми месечни вноски.

Независимо дали ще вземете потребителски кредит, за да обедините и изплатите няколко задължения наведнъж, или ще използвате заема, за да се справите с един дълг, важното е, това да бъде изгодно за вас. Целта е да останете само с един кредит, с ясен план за погасяване и по-достъпни за вас месечни вноски.

Кога тегленето на потребителски кредит за изплащане на друго задължение има смисъл?

Вероятно много от вас ще си кажат: „Но какъв е смисълът да замениш един вид дълг за друг?“. Истината е, че тази стратегия може да бъде доста печеливша, стига разбира се, да си „изиграете картите правилно“. Какво имаме предвид с това? Има ситуации, когато си струва да вземете един кредит, за да покриете друг (тоест да рефинансирате) или за да обедините (консолидирате) няколко задължения, и по-долу ще изброим кои са те.

Имате възможност да вземете потребителски кредит с по-ниска лихва

Вземането на потребителски кредит за рефинансиране обикновено е изгодно, ако можете да си осигурите по-нисък лихвен процент в сравнение с това, което плащате в момента по съществуващите си дългове.

Например, ако изплащате кредит от 15000 лв., чийто лихва е 8 - 9 %, но сега можете да вземете 20000 лв., при лихва от 6,5 или 7 %, то тогава може би е по-добре да се възползвате от тази възможност.

При тегленето на потребителски кредит за рефинансиране, също така, често може да вземете по-голяма сума, при по-изгодни условия. По този начин не само ще намалите общата цена на заема, но и ще си осигурите допълнителни средства, които може да използвате за каквото пожелаете.

Имате много кредити, които ви е трудно да управлявате

Управляването и следенето на няколко кредита, често може да се окаже предизвикателство. Вие трябва да сте сигурни, че плащате вноските на всеки от тях навреме. Това може да бъде сложно, а понякога и доста скъпо, тъй като вие реално ще плащате лихва на всеки заем поотделно. Обединяването на тези дългове в един потребителски кредит ще ви помогне да се отървете от множеството вноски. Вместо това, ще трябва да се фокусирате само върху едно плащане на месец - често с много по-нисък лихвен процент. Това може значително да опрости процеса на изплащане на вашето задължение.

Имате нужда от допълнителни пари, но не искате да се ангажирате с много дългове

Представете си следната ситуация: Имате кредит за 5000 лв. Наскоро сте взели бърз кредит от няколкостотин лева. Работата е там, че в момента ви трябват още 1000 - 2000 лв., но никак не ви се иска да се ангажирате с още един дълг. Какво правите? Ако се окажете в тази ситуация, то тегленето на един по-голям заем, да речем в размер на 10000 лв., вероятно е най-доброто решение, което може да вземете. Така, хем ще си покриете старите задължения, хем ще имате някакви допълнителни пари на разположение. В същото време, вие ще трябва да плащате само един дълг, а съответно и само една лихва.

Искате да намалите размера на месечната си вноска

Ако месечните вноски по настоящия ви кредит са твърде високи и често пресушават бюджета ви, то вземането на потребителски кредит за рефинансиране може да е точно това, от което се нуждаете. Когато изтеглите нов кредит за по-дълъг срок, вие потенциално може да намалите размера на месечните си вноски, като ги направите по-достъпни за вас.

Искате да преминете към кредит с фиксирана лихва

При кредит с плаваща лихва, месечните вноски могат да се променят в зависимост от пазарните условия, което понякога може да доведе до нестабилност във вашия бюджет. От друга страна, при заем с фиксиран лихвен процент, вие знаете точно колко ще плащате всеки месец, което ви позволява да управлявате финансите си много по-ефективно.

Какви са вашите варианти при теглене на потребителски кредит с цел погасяване на други задължения?

Като цяло имате два варианта. Единият е да рефинансирате или обедините кредитите си в същата банка. Това би било изгодно за вас, в случай, че съответният кредитор ви предложи по-доби и по-изгодни за вас условия.

Другата опция е да вземете потребителски кредит от друга банка или финансова институция, и просто да изплатите всички задължения, които имате към момента.

Кой вариант е по-подходящ за вас, ще зависи най-вече от условията, които различните кредитори ще ви предложат, както и от текущото ви финансово състояние.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес